Vejr

21,2 grader på årets hidtil varmeste dag

Sønderborg badet i solskin på årets hidtil varmeste dag. Viggo Hjort Kohberg / Privatfoto

På Bornholm har det været den næstvarmeste dag på denne årstid i 147 år.

Selvom kalenderen kun viser 6. april, er vejret nærmest sommerligt i dele af landet.

Varm luft for årstiden strømmer op over Danmark fra syd og sydøst, og det har fået temperaturen til at stige til det hidtil højeste niveau i år.

Varmest har det været i Store Jyndevad, nær den dansk-tyske grænse, hvor DMI's vejrstation har målt 21,2 grader. Flere andre steder i den sydlige og centrale del af Jylland har temperaturen også nået over 19 og 20 grader.

På Fyn er den højeste temperatur målt i Årslev med 17,8 grader, mens det varmeste sted på Sjælland har været Holbæk, hvor termometret har vist 17,7 grader. På Lolland er temperaturen i Abed steget til 18,2 graders varme.

Udvalgte højeste temperaturer mandag 6. april 2020. Bemærk at Karup ikke tæller med i de officielle statistikker for tiden.

Bornholmerne har oplevet næstvarmeste dag på denne årstid i 147 år

Samlet set har varmen mandag været mest spektakulær på Bornholm.

Her har vindretningen gjort, at temperaturen på Hammerodde, som ligger i læ af havet ved sydsydøstenvind, har målt hele 20,2 grader.

Det er den næsthøjeste temperatur målt på Bornholm så tidligt på året (til og med 6. april), siden målingerne begyndte i november 1872. Kun 4. april 1953 har det været varmere - da der blev målt 22,0 grader.

Derimod har temperaturen ved Neksø søndag højest været 13,8 grader - da byen ligger mere eksponeret for det koldere hav.

Markant koldere ved kyster med pålandsvind

Ligeså sommerligt det nærmest har været i dele af landet, ligeså koldt har det været ved syd- og østvendte kyster. Her er luften blevet afkølet effektivt ved passagen henover det kolde havvand.

Smukt solskinsvejr i Skagen 6. april 2020. Her har luften fra havet gjort, at temperaturen ikke på noget tidspunkt af dagen har været over 8,8 grader - og dermed gjort det til det koldeste sted i Danmark mandag.

Således har de i Skagen i dag ikke haft en højere temperatur end blot 8,9 grader, samtidigt med at vinden har været op til hård.

To uger før tid

At termometret i dag oversteg 20 grader er præcis to uger tidligere end normalt.

Gennemsnitsdatoen for den første dag med 20 grader er, set over de seneste 30 år, 20. april.

De seneste par år har vi dog også oplevet 20 grader tidligt i april. Sidste år fik vi 20 grader første gang 7. april, og i 2018 skulle vi vente endnu en dag til 8. april.

I 2017 oplevede vi mere end 20 grader allerede 31. marts - på den næstvarmeste marts-dag i dansk vejrhistorie. Modsat havde vi i april 2004 ingen dage med over 20 grader.