Vejr

April bliver årets tørreste måned

Februar bliver slået af pinden som måneden med årets mindste nedbørsmængde

I knap 30 år har vi lært, at februar er årets tørreste måned. Men nu skal vi lære noget nyt. Klimaforandringer har skubbet balancen, så det fremover er april, der har titlen som den tørreste måned på året.

Hvad der er normalt vejr, afgøres ud fra de såkaldte klimanormaler. Klimanormalerne er middelværdier for blandt andet temperatur og nedbør over en 30-årig periode, og i år er vi i slutningen af en sådan periode.

Det betyder, at tallene for i år sammen med de foregående 29 år vil udgøre den nye klimanormal.

Men selvom det er april, der har taget føringen som den tørreste måned, er det ikke april, der har rykket sig så meget. Det er februar, der har ændret karakter.

- Februar er gået fra at være den tørreste og koldeste måned til ofte at være næsten efterårsagtig, og det er ikke engang til en plads som den næsttørreste, for det er marts og derefter maj, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

Nedbøren er steget med 32 procent

Den gamle klimanormal viste, at februar havde en middeltemperatur på nul grader og en middelnedbør på 38 millimeter. Nu er februars nedbør steget med 32 procent og temperaturen med mere end 1,6 grader.

I den nye klimanormal får april gennemsnitlig omkring 38 millimeter nedbør mod en tidligere normalværdi på 41 millimeter – og omkring 15 procent flere solskinstimer.

- Generelt er der en tendens til mere sol hele året. Selvom det lyder lidt modstridende, får vi både mere nedbør og mere sol. Det skyldes, at vi får kraftigere nedbør, når det er der, siger Andreas Nyholm.

Det endelige tal for april kan naturligvis ikke beregnes, før april er omme, men en enkelt måned vil ikke kunne rykke meget i et gennemsnit beregnet over 30 år.

- Der er heller ikke noget, der tyder på, at april i år bliver våd. Det ligner en normal april, og den kommende uge ser også tør ud, så april starter i hvert fald ikke våd, lyder det fra Andreas Nyholm.

Vinteren var varme, våde fronter fra vest

Det varmere, men også vådere klima har den forgangne vinter været et udtalt eksempel på.

- Vi har fået et vejr, hvor vi oftere får fronter ind over landet fra vest i vinterhalvåret. Fronter fra vest giver relativt varmt vejr, men også en masse blæst og nedbør, forklarer Andreas Nyholm.

Klimanormalerne bliver først officielt gældende efter 2020, men værdierne kan nemt beregnes løbende måned for måned gennem 2020.