Vejr

København og dele af Sjælland er vågnet op til sne

Snedække i Skovlunde 29. marts 2020. Maria Andersen / Privatfoto

Mens dele af landet har fået sne natten til søndag, nåede middelvinden storm ved Røsnæs. Den kraftige vind giver også stormflod i vestlige Østersø.

Det smukke og rolige forårsvejr, vi har haft den sidste halvanden uge, er som med et øksehug blæst bort. Kuriøst nok skete det samme nat, som vi stillede urene frem til sommertid.

En koldfront er natten til søndag trukket ned over Danmark fra nord, og i den forbindelse har vejret brat skiftet karakter.

Sne til dele af de sydøstlige egne

I nattens løb gik nedbøren i forbindelse med koldfronten efterhånden over i slud og sne ved temperaturer lige omkring frysepunktet. Især over den nord- og vestlige del af Københavnsområdet samt Nord- og Midtsjælland er der faldet op til et par centimeter sne i nattetimerne.

Sneen er dog så våd, at den ikke kan fyge.

Søndag morgen befinder koldfronten sig over Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm, hvor der de næste par timer fortsat kan falde slud og sne.

Efterhånden klarer det op fra nord, og så venter der en pæn dag med solskin, der dog bliver bidende kold med temperaturer mellem to og seks graders varme.

Snedække i Taastrup 29. marts 2020.

Middelvind af storm og vindstød af stærk storm

Imens koldfronten har givet sne, er vinden også frisket gevaldigt op fra nordøst. Det skete først i den nordlige del af landet, hvorefter den kraftige blæst bredte sig mod syd. På Anholt nåede middelvinden stormende kuling med 21,9 meter per sekund, men det var på Røsnæs, at der er målt de højeste vindhastigheder.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Her nåede vinden mellem klokken 3.00 og 4.00 op på regulær storm med 24,8 meter per sekund i middelvind ved DMI's vejrstation. Samtidigt har vindstødene nået stærk storm med 29,8 meter per sekund. Storm begynder ved 24,5 meter per sekund og orkan ved 32,7 meter per sekund. Derudover er der ved fem andre kyststationer også målt vindstød af stormstyrke.

Dermed er det anden gang i marts, at der måles storm i middelvinden - det er første gang, at det sker i 26 år. Første gang var under stormen Laura 12. marts.

Giver stormflod i vestlige Østersø

Den kraftige vind fra nordøst - som generelt blæser med op til hård kuling - får vandet til at stige i den vestlige del af Østersøen. Det vil sige, at man langs kysterne på Sydøstsjælland, Lolland-Falster (navnlig syd- og østkysterne), Det Sydfynske Øhav og Lillebælt vil opleve høj vandstand i løbet af søndag.

Sønderborg er et af de steder, hvor vandet vil stige meget søndag. Havnegade vil i formiddagens løb blive oversvømmet. Billedet er taget under stormfloden i forbindelse med stormen Alfrida 2. januar 2019.

Vandstanden kan i det sydlige Lillebælt og i vestlige Østersø nå op på 1,4 meter over normal vandstand først på eftermiddagen. Omkring Lolland-Falster vil vandstanden maksimalt nå 1,2 meter, mens vandstanden i Fakse- og Køge Bugt vil være lidt lavere - på nær i Præstø i bunden af fjorden, hvor vandstanden også kan stige til over én meter.

I Nordtyskland kan vandstanden stige yderligere til tæt ved - eller lige omkring - halvanden meter.

Set i forhold til årstiden (29. marts og frem, red.) kan det blive de højeste vandstande, der er målt i mere end 100 år.