Vejr

Kuldechock - fra sommer til vinter på få døgn

Vintervejr i Kroatien 25. marts. Kristina Stedul Fabac/PA Images / Ritzau Scanpix

I Kroatien faldt temperaturen med 25 grader.

Et usædvanligt kuldefrembrud over den sydøstlige del af Europa forvandlede på få døgn sommerligt forårsvejr til regulært vintervejr.

Især den nordlige dele af Balkan oplevede et markant vejrskifte.

Efter nogle dage med temperaturer over 20 grader i slutningen af sidste uge, sendte iskold luft fra Rusland efter weekenden termometret ned under frysepunktet, mens nedbøren faldt som sne.

Sommervejr ved Jarunsøen i Zagreb 20. marts.

Temperaturen faldt med 25 grader på få dage

I den kroatiske hovedstad Zagreb havde man fredag efter et par dage med varmt forårsvejr årets hidtil varmeste dag med op til sommerlige 23 grader.

Kroaterne udnyttede både fredag og lørdag det varme vejr i byens parker og ved breden af Jarunsøen, men fik hurtigt skiftet T-shirten ud med vintertøj, da kulden i løbet af søndagen nåede frem fra nordøst.

Blomstrende kirsebærtræer i vintervejr i Osijek, Kroatien 24. marts.

Mandag morgen stod man i Zagreb op til -2 grader, og i løbet af aftenen satte et kraftigt snevejr ind, som også ramte flere lande i det østlige og sydøstlige Europa.

Vintervejret med sne og med dagtemperaturer, der kun lige er nået over frysepunktet, fortsatte tirsdag og onsdag, efterlod forårsblomster dækket af sne og blomstrende kirsebærtræer i et vinterligt landskab.

Typisk forårsfænomen

Den pludselige kulde er et typisk forårsfænomen i den østlige del af Europa, hvor foråret ligger på lur, mens det stadig er vinterligt koldt over den nordlige del af Rusland.

Kommer luften fra Middelhavet, vil man som før weekenden få sommerligt vejr. Drejer vinden derimod mod nordøst, er der direkte tilførsel af iskold vinterluft fra Rusland.

Denne type vejrskift kan, som man har oplevet det de seneste dage, give både meget store og pludselige temperaturfald, ligesom varmen på få døgn kan vende tilbage.