Vejr

Tæt på 'usynlig' rekord - usædvanligt højt lufttryk over Danmark

Barometret viser "smukt" vejr i dag. Og lufttrykket er næsten rekordhøjt for årstiden. Arkivbillede / TV 2

Lufttrykket er usædvanligt højt for årstiden - og det er med til at give os godt vejr.

Når vejret sætter rekorder, er det ofte noget, vi tydeligt mærker. Det gælder, både hvis det er usædvanlige temperaturer, kraftig vind eller ekstreme nedbørs- eller vandstandshændelser.

Men lufttrykket er en anden størrelse. Vi tænker ikke normalt over, hvor meget luften over os vejer.

Mandag morgen nåede lufttrykket på Hammerodde og ved Neksø på Bornholm hele 1043,2 hektopascal (enheden for lufttryk), og det er i sig selv et højt lufttryk. Ser vi også på, at vi er et stykke inde i foråret, og datoen viser 23. marts, gør det lufttrykket endnu mere ekstremt.

Fra 23. marts og frem til sommer er der kun én gang målt et højere lufttryk på denne årstid. Det var også på samme dato - 23. marts - for 22 år siden, i 1998.

Dengang blev der målt 1043,4 hektopascal i Skagen, som er det højeste lufttryk målt i Danmark på denne årstid.

Det smukke vejr skyldes blandt andet det kraftige højtryk over Danmark og Skandinavien.

Hvad er et højt lufttryk - og hvordan måler man det?

Som ordet lufttryk antyder, er det et mål for, hvor meget luften over os vejer - og dermed hvilket tryk luften udøver mod blandt andet jordoverfladen.

Når lufttrykket er 1043 hektopascal, er det ensbetydende med, at der over hver kvadratmeter på jorden er en vægt (fra luften) på lidt over 10.600 kilo.

Hvis lufttrykket er "normalt" - hvilket er omkring 1013 hektopascal - vejer luften over os lidt over 10.300 kilo. Med andre ord er der, som følge af højtrykket, 300 kilo mere luft over os end normalt.

Samlet set betyder det, at der er knap 13 milliarder tons mere luft over Danmark, end når lufttrykket er normalt.

Da luften også er tungere, når den er kold, ser vi de højeste lufttryk i vinterhalvåret, hvor luften er koldere og tungere.

Hvad har et højt lufttryk af betydning for vejret?

Det smukke forårsvejr, som vi oplever i disse dage, kan vi blandt andet takke det kraftige højtryk for.

Når luften synker ned i højtrykket, kommer luften under højere tryk, hvilket opvarmer luften og udtørrer den. Det giver i gennemsnit færre skyer på himlen - og dermed pænere vejr.

Klart vejr giver også kolde nætter - natten til mandag nåede temperaturen ned på 4,2 graders frost i Sjælsmark i Nordsjælland. Billedet her er fra Silkeborg.

Mandagens høje lufttryk er dog ikke nær rekord for marts som helhed.

Det højeste lufttryk målt i marts er 1049,4 hektopascal, hvilket blev målt på Hammerodde for 140 år siden, 12. marts 1880.