Vejr

Avlere bruger både ild og is for at redde høsten

Frugtavlerne oversprøjter træerne, så der kommer et beskyttende lag af is uden på blomsterne. Patrick Seeger/DPA / Ritzau Scanpix

I Sydtyskland er frugtavlere nødt til at tage drastiske midler i brug i kampen mod nattens frostvejr.

Vinteren har ikke bare været usædvanlig våd, den har også været rekordvarm i hele Europa.

Det har blandt andet fået frugttræer til at springe ud tidligere end normalt, og det giver problemer, nu hvor vi har nattefrost.

Derfor tager sydtyske avlere både ild og is i brug for at redde de skrøbelige ansatser til frugter og bær.

I delstaten Baden-Wuerttemberg er kirsebærtræerne i blomst og for at beskytte dem, oversprøjter avlerne dem med vand i løbet af den frysende kolde nat.

De første ansatser til de kommende kirsebær - indkapslet i is.

Det danner et tykt lag is, der paradoksalt nok forhindrer nattefrosten i at sprænge de skrøbelige blomster.

I andre plantager tages det stik modsatte middel i brug. Nemlig ild. For at beskytte sine abrikoser har en avler sat fakler ned i midten af alle rækkerne for på den måde at holde frosten borte fra sine frugter.

Metoden med ild er også meget brugt af nordligt beliggende vinavlere.

De mange fakler skal holde frosten væk frem til efter solopgang.

Der forventes hård nattefrost i delstaten de kommende fire dage.

På nuværende tidspunkt er frosten overvejende et problem syd for den danske grænse, hvor det mildere klima får frugtblomsterne til at springe tidligere ud end i Danmark.

På sirlige rækker står de livgivende flammer. Håbet er, at de kan løfte temperaturen nok til at forhindre, at frosten får fat.

Kirsebæravler Harald Krabbe fra Frederiksdal Gods fortæller, at deres træer ikke er sprunget ud endnu, men stadig står i knop.

Sidste år havde æbleavlerne i Danmark et tilsvarende problem, hvor nattefrosten satte ind først i maj, og ødelagde en del af årets æblehøst.