Vejr

Vejret deler Europa i to

Flot højtryksvejr med typiske cumulusskyer hen over forårslyngen.   Tove Skipper / Seerbillede

I Norden har vi klart, men koldt vejr, mens varmen har meldt sin midlertidige ankomst mod syd.

Mens der er klart, koldt vejr i det nordlige Europa, har en nærmest sommerlig varme indtaget Mellem- og Sydeuropa.

- Det er tidligt forår med en smag af sommer, vi ser. Det er usædvanligt varmt nogle steder lige nu, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

I Frankrig og Tyskland er der omkring fem-syv grader varmere end normalt, mens det over mod østlandene er hele ti-tolv grader varmere end normalt.

Torsdag eftermiddag er temperaturen helt oppe over 20 grader i en række europæiske storbyer. 21 grader i Paris i Frankrig og 22 i østrigske Innsbruck.

- Selv en skisportsdestination som Mayrhofen, hvor der normalt ville være fyldt med skisportsturister, har 20 grader, siger Andreas Nyholm.

Frontzone deler Europa

Det er et højtryk, som over de sidste mange dage har givet stabilt og ikke mindst solrig vejr over Mellem- og Sydeuropa.

- Solen begynder at have rigtig meget magt nu. Hvis det havde været de samme forhold i januar, havde det ikke været så ekstremt som lige nu. Solen gør, at temperaturerne lige kommer en ekstra tand op, forklarer Andreas Nyholm.

Frontzonen hen over Europa med relativ kold luft mod nord og relativ varm luft mod syd.

Det er en såkaldt frontzone, der deler Europa op med en relativt kold luftmasse fra Nordtyskland og nordpå og en relativt varm luftmasse mod syd.

- På mange måder er det en klassisk situation, hvor det stadig er koldt i Skandinavien, mens varmen og foråret er kommet til Mellem- og Sydeuropa, siger Andreas Nyholm.

Vejskifte på vej

Men forhåbentlig nyder de det gode vejr på den varme side af frontzonen. Inden for få dage vil vejret skifter drastisk.

- Det kan blive det vildeste arktiske udbrud. Nogle af de steder, hvor der er 20 grader lige nu, kan få dagsfrost og sne senere på uge. Den slags skift er normale i USA, men det er ikke noget, vi er vant til i Europa, lyder det fra Andreas Nyholm.