Vejr

Vinteren blev den næstvarmeste målt på kloden

Usædvanligt varmt vintervejr i Moskva - her  16. januar 2020 Sergei Savostyanov / TASS/Ritzau Scanpix

Både i Europa og Asien satte vinteren ny varmerekord.

Vi har i de tre forgangne måneder haft den næstvarmeste vinter i de 141 år, der er blevet foretaget målinger af temperaturen globalt.

Det viser netop offentliggjorte tal fra den amerikanske vejr- og klimatjeneste, NOAA.

Samlet set blev de tre vintermåneder 1,12 grader varmere end middeltemperaturen for det 20. århundrede, hvilket er kun 0,06 grader lavere end gennemsnitstemperaturen i vinteren 2015/2016.

Den varme vinter er en fortsættelse af en stigende global trend i temperaturen, der for alvor begyndte i 1980'erne.

Globalt set er det nemlig den 44. vinter i træk med temperaturer over gennemsnittet for det 20. århundrede, og fire af de fem varmeste vintre er målt inden for de seneste fem år.

Den samlede globale temperatur er for både landområder og oceaner. Tager man kun temperaturen for alle Jordens landområder, blev vinteren 2019/2020 den varmeste, der er målt siden 1880.

Rekordvarme i Europa og Asien

Vinterens varmeste områder var i Nordøsteuropa og i Asien.

Både Europa og Asien satte ny varmerekord og fik den varmeste registrerede vinter med henholdsvis 3,29 grader og 3,22 grader over det normale for det 20. århundrede.

For begge kontinenters vedkommende var det første gang, der blev målt temperaturer på mere end tre grader over det normale.

Temperaturen for vinteren 2019/2020 i forhold til perioden 1981-2010.

Rekordvarme i lande tæt på - og i Danmark

Ligesom i Danmark, hvor vi fik den varmeste vinter siden de danske målinger begyndte i 1874, blev der i hele Skandinavien, Finland og Rusland også sat nye varmerekorder.

I Oslo var det første gang siden de norske målinger begyndte i 1817, at alle vintermåneder i Oslo var med en middeltemperatur over frysepunktet.

I Helsinki blev vinterens middeltemperatur hele 7,1 grader højere end i en normal finsk vinter.

Endnu varmere var vinteren i forhold til det normale i Rusland.

I Moskva lå vinterens middeltemperatur på 0,2 grader. Det er første gang i løbet af en hel vinter, at middeltemperaturen ligger over frysepunktet, siden målingerne begyndte i 1861.

Den tidligere varmerekord fra vinteren 1960/1961 blev slået med hele 3,0 grader, og vinteren blev i den russiske hovedstad 7,8 grader varmere end normalt.

Kun ganske få steder på Jorden oplevede man en vinter, der var koldere end normalt.

Det var blandt andet i Alaska, hvor det blev den koldeste vinter i 21 år.