Vejr

Voldsomt kuldefrembrud giver snestorm i Moskva

Vintervejr i Moskva lørdag 14. marts 2020.  Valery Sharifulin/TASS / Ritzau Scanpix

På under et døgn faldt temperaturen med 16 grader, da Moskva lørdag blev ramt af vintervejr.

Efter den varmeste vinter i mindst 160 år, blev Moskva lørdag aften ramt af et kuldefrembrud, der gav den russiske hovedstad en regulær snestorm.

Det pludselige vintervejr kom i forbindelse med en koldfront, der fra nord sendte kold luft ned over den vestlige del af Rusland.

Fra forår til vinter på få timer

Lørdag formiddag oplevede moskovitterne ellers ganske lunt forårsvejr, og der blev sidst på formiddagen målt ni graders varme i den internationale lufthavn Domodedov i Moskva.

Trafikken blev også ramt af vintervejr i Moskva lørdag 14. marts 2020.

Det blev der ændret på inden for ganske få timer. Tidligt lørdag aften passerede koldfronten fra nord, og temperaturen faldt på en time fra fem graders varme til frysepunktet.

Samtidig gik nedbøren over i sne, og med vindstød af hård kuling og kraftigt snefald oplevede Moskva lørdag aften at være blevet ramt af snestorm.

I Domodedov-lufthavnen var sigtbarheden lørdag aften nede på 400 meter som følge af det kraftige snefald, og allerede inden midnat var temperaturen faldet til -5 grader.

Temperaturen faldt fra ni graders varme til syv graders frost. Video: Anders Brandt

Første isdøgn i over en måned

Søndag morgen stod man i Moskva op til vintervejr med -7 grader og otte centimeter sne.

Med udsigt til frostvejr resten af søndagen vil Moskva efter en rekordvarm vinter få det første isdøgn i mere end en måned.

Et isdøgn er betegnelsen for et døgn, hvor temperaturen på intet tidspunkt kommer over frysepunktet.

Første vinter over frysepunktet i Moskva

Det mere normale russiske martsvejr kommer efter en usædvanlig varm vinter i hele den nordøstlige del af Europa, som man også har mærket i Rusland.

I Moskva var middeltemperaturen med 0,2 grader for første gang i løbet af en hel vinter over frysepunktet, siden målingerne begyndte i 1861.

Den tidligere varmerekord fra vinteren 1960/1961 blev slået med hele 3,0 grader, og vinteren blev i den russiske hovedstad 7,8 grader varmere end normalt.