Vejr

Skygader er et sikkert forårstegn

Godtvejsskyer hen over Haderslev.  Viggo Hjort Kohberg              / Seerbillede

Godtvejrsskyer blæses sammen i flotte skygader, der når langt ud over de danske farvande.

Efter en vinter, der har lignet et langt efterår, er der nu sikre forårstegn over Danmark. Satellitbilleder viser såkaldte skygader hen over himlen, og det er et tegn på, at vi går varmere tider i møde.

I vinterperioden er det normalt varmere over havet end inde over land. Derfor skabes skyerne om vinteren også normalt over havet. Det vender i sommerhalvåret.

- Vi ser det stik modsatte på satellitbillederne. Nemlig at det er varmere inde over land, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Skyerne opstår, når solen får mere magt, og dagslængden bliver længere. Derfor er skygader også et typisk fænomen i det tidlige forår.

Med de aktuelle vejrforhold kræver det en temperatur på omkring otte grader, før skyerne begynder at dukke op på himlen.

Satellitbilledet fra klokken 11 viser, hvordan skyerne dannes over land og trækkes med vestenvinden i "gader" hen over himlen og ud over havet. .

De små cumulusskyer der dannes, når jorden varmes op, kaldes også godtvejrsskyer. Når der så er en kraftig vind, kan der være en tendens til, at skyerne blive skubbet sammen i de karakteristiske skygader hen over himlen.

- Det er varmen inde over land, der får skyerne til at dannes, men det er fordi, det blæser meget, at skyerne organiserer sig på den måde, siger Jens Ringgård Christiansen.

Kommer ud over det kolde hav

Blæsten sender også skyerne længere ud over havet, end det normalt ville være muligt ved de nuværende temperaturer.

- Det viser, at det blæser meget. Egentlig skal skyerne falde sammen igen, når de kommer ud over vandet, fordi det ikke er varmt nok, men som man kan se, kommer de et stykke ud over, siger Jens Ringgård Christiansen.

Varmen opstår inde over land og trækkes ud mod øst.

Dagens temperatur er også højest i det østlige Jylland.

Det sker, fordi luften er blevet varmet op inde over land, og så har vinden rykket den varme luft ud mod øst. Det er også der, at skygaderne har fået mest energi til at nå længst ud over havet.