Vejr

Se de flotte billeder af supermånen

Et fly passerer supermånen i Curitiba, 300 kilometer fra Sao Paolo i Brasilien 9. marts 2020.   Heuler Andrey / Ritzau Scanpix

Den usædvanligt lysende fuldmåne blev fotograferet mange steder i Danmark og i udlandet.

Det er blevet overskyet i hele landet, men heldigvis var der perioder mandag aften, hvor det var klart nok til, at man kunne se supermånen.

Fuldmånen bliver kaldt supermåne, når afstanden mellem Jorden og månen er usædvanlig kort. Det får månen til at se 14 procent større ud, end når den er længst væk. Samtidig er lyset fra månen 30 procent kraftigere.

Supermånen i Aalborg 9. marts 2020.

I Aalborg fotograferede René Frederiksen supermånen sammen med Aalborgtårnet. Aalborgtårnet er 55 meter højt og står på en 50 meter høj bakke.

Supermånen 9. marts 2020 set fra Hviding nær Ribe.

På Lars Roeds nærbillede af supermånen kan man tydeligt se overfladens kratere og mørke områder. De mørke områder kaldes månehaver, som fortidens astronomer troede var fyldte med vand. Månens overflade er lettest at se ved supermåne.

Aftenbillede fra Nyborg Strand 9. marts 2020. Supermånens lys over havet.

Ved Nyborg Strand kunne man se Supermånens kraftige lys genspejlet i havet. Lystyrken er cirka 30 procent kraftigere, når der er Supermåne. Hvis man har svært ved at sove ved fuldmåne, så kan nattesøvnen være et endnu større problem ved supermåne.

Supermånen over Camlica moskeen i Istanbul 9. marts 2020.

Supermånen var også smuk andre steder i verden. På ovenstående billede er en fugl fløjet ind foran den store lysende måne. Billedet er fotograferet ved Camlica moskeen i Istanbul, som er Tyrkiets største moské.

Supermånen 9. marts 2020 i Santander Spanien.

Ved Santander i det nordlige Spanien oplevede man ligesom i Danmark vekslende skydække. Smalle skyer, der bevæger sig foran den lysende måne, kan være et meget betagende syn.

Ny supermåne i april

Fik man ikke set supermånen i nat, så er der en ny mulighed allerede næste gang, det er fuldmåne. 8. april får vi nemlig igen supermåne. Her vil månen være end en lille smule tættere på Jorden end nu. I øjeblikket er månen 27.000 kilometer tættere på Jorden end normalt, og den næste supermåne er 400 kilometer nærmere, end den vi lige har oplevet. Herefter kommer den næste store supermåne 27. april 2021.