Vejr

Mest snefattige vinter i Danmark - nogensinde

Paraply og blæsevejr. Det er nærmest billedet på den netop overståede vinter. Billedet her er fra gågaden i Haderslev.   Viggo Hjort Kohberg              / Seerbillede

45 år gammel bundrekord for snedækkedøgn målt i Danmark er slået eftertrykkeligt.

Selvom det næppe kommer som en overraskelse, er det nu officielt. Der har været ekstremt lidt sne denne vinter. DMI har offentliggjort de officielle tal for såkaldte snedækkedøgn, og de ligger langt under hvad, der nogensinde før er målt i Danmark.

I alt har vi haft 0,3 snedækkedøgn for hele vinteren, og det var endda i absolut slutspurten, at de sidste 0,2 kom med. Det var først den 25. til den 28., at der blev registret sne i februar.

Den hidtil mest snefattige vinter målt i Danmark nogensinde var 1974-1975 med 1,6 snedækkedøgn, og normalt kan vi forvente hele 26,4 snedøgn i løbet af en vinter.

I januar var der ikke en eneste dag med rigtig snedække i Danmark. Der blev observeret lidt fnug i luften nogle få dage i januar, men det var også det.

Det er første gang i 28 år, at vi har en januar helt uden snedækkedøgn, og vi skal helt tilbage til 1957 for at finde endnu en januar uden snedække.

En af denne vinters 0,3 snedækkedøgn.

Det 0,1 snedækkedøgn, der var i december, dækker så ovenikøbet over, at sneen rent faktisk faldt i den 29. november og blot blev liggende et par dage i Nordjylland.

Det tæller som et snedækkedøgn, når DMI’s målinger viser sne på over halvdelen af jorden. Det tæller ikke, at der blot er sne i luften. DMI måler snedækket hver morgen.

Snedækket måles i tiendedele

Når der regnes med tiendedele, dækker det over, at kun en del af landet har været dækket af sne. Når hele Danmark er dækket med sne, tæller det som et – altså 1,0 - snedækkedøgn.

Det ringe snedække hænger sammen med høje temperaturer, hvor gennemsnitstemperaturen for hele vinteren har ligget på 5,0 grader mod normalt kun 0,5.

Det har gjort, at nedbøren, som der har været rigeligt af, er faldet som regn i stedet for sne.

Vestenvinden er varm og våd

Den megen nedbør og varme hænger sammen med, at vi stort set kun har fået vinden ind fra vest og sydvest hele vinteren. Det vinterlige vejr kommer normalt ind med vinden fra nord og øst.

Nordsøen fungerer som en radiator for Danmark i vinterhalvåret, og vestenvinden bringer derfor relativt varm luft, men også blæst og nedbør ind over landet om vinteren.

Når vinden om vinteren i stedet kommer fra de arktiske områder eller det russiske fastland giver det normalt klart, stille og meget koldt vejr i Danmark.

Antallet af snedækkedøgn er opgjort tilbage til 1957.