Vejr

Jysk højderyg vrider vandet ud over de oversvømmede områder

I Jylland ligger både den længste og den mest vandrige å, og det kan mærkes hos naboerne i den rekordvåde februar.  

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

TV 2 Vejret er i dag kørt mod strømmen, hvor Peter Tanev og Vejrbilen besøger Gudenåens udspring i Tinnet Krat midt på den jyske højderyg.

Her i 72 meters højde over havets overflade er der ingen af de oversvømmelser, der plager mange husejere længere ned i terrænet, men det relativt undseelige kildespring markeret med en beskeden sten er begyndelsen på Danmarks længste å.

- Det er her, det hele starter, lyder det fra Peter Tanev.

Fra Tinnet Krat løber åen 149 kilometer, før den udmunder i Randers Fjord. Undervejs afvander den 10 procent af hele Jylland - et område næsten på størrelse med Fyn. Og det er den afvandning, der skaber problemer for øjeblikket.

For jorden er mættet med vand helt tilbage fra det rekordvåde efterår, og da så februar er kommet med yderligere rekordnedbør, har vandet ikke andre muligheder end at løbe ned i åerne.

En millimeter regn bliver til milliarder af liter

- På rejsen gennem det østjyske vokser Gudenåen sig bare større og større, siger Peter Tanev.

Han forklarer, at bare en millimeter regn over Gudenåens opland svarer til 2,5 milliarder ekstra liter vand, som skal ud gennem åen:

- Når det er sommer, og nedbørsforholdene ellers er normale, er det ikke noget problem, men det er det nu. Der er mudder overalt, alt er mættet, og der er store vandpytter på markerne. Hver eneste lille regndråbe skal ned i åen for at komme væk, og så tæller hver eneste lille millimeter længere nede i systemet.

Derfor kan det, som starter som en lille kilde på den midtjyske højderyg, nærmest ende som en fossende flod længere nede i landet, hvor det blandt andet går ud over Silkeborg.

Starter på den jyske højderyg

Det er ikke et tilfælde, at TV 2 Vejret har besøgt netop området ved Tinet Krat. Ikke langt fra Vejrbilen udspringer Danmarks mest vandrige å, Skjern Å, der lige som Gudenåen mange steder er gået over sine bredder til stor gene for dens naboer.

De to åer ligger ved det, der kaldes Vanddeleren, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret, Thomas Mørk. Groft sagt ender vandet på den østlige side af bakken i Gudenåen og vandet på den anden side i Skjern Å.

Det er netop særligt de jyske åer, der skaber de største problemer, selvom der er oversvømmelser og generelt meget vådt i hele landet. Midt- og Sønderjylland samt til dels også Fyn er bare lidt hårdere ramt end den østlige del af landet.

Jylland er særligt hårdt ramt. Video: TV 2 Danmark

- Hvis vi kigger på vinteren og det efterår, vi har været igennem, så er alt vandet stort set kommet fra vest og sydvest. Det vil sige, at regnvandet kommer ind fra Nordsøen, hvor det særligt har ramt den sydlige halvdel af Jylland, siger Thomas Mørk.

Naboskabet til Nordsøen og de relativt høje bakker gør, at de her områder er særligt udsatte for regn.

- Det hele forstærkes af højderyggen, der lige vrider luften lidt mere, så der har været ekstraordinært meget regn her, siger Thomas Mørk.

Mister pusten på vej mod øst

Når fronterne ude fra Nordsøen først har passeret højderyggen, vil de have mistet en del af pusten, og det kan ses i det nordlige Jylland og på Bornholm, der har fået allermindst nedbør denne vinter.

Til dags dato er der faldet 123 millimeter regn i februar. Det skal ses i forhold til, at den rekord fra 2002 var på 109 millimeter.