Vejr

En kort pause og så kommer regnen igen

Vandet kommer meget tæt på mange steder som her ved Restaurant Kolvig i Ribe. Og selvom der er en lille pause, kan der forventes op mod en hel februars nedbør i månedens resterende dage.  John Randeris / Ritzau Scanpix

Inden for de kommende fem dage kan der komme en hel februars normale nedbør.

Følg vejret her - TV 2 Vejrets nedbørsradar

På TV 2 Vejrets radar kan du følge den aktuelle nedbør i Danmark. Radaren viser de seneste tre timers nedbør og giver overblik over vejrets vej hen over landet, samt en prognose for hvordan vejret vil bevæge sig mere end en time frem 

Se hvor langt regnen er nået hen over dig

Danmark er inde i en ekstrem våd periode. Jorden er mættet med vand, og åerne løber over deres bredder. Og selvom det næppe får vandmasserne til at trække sig tilbage, lettes presset de kommende dage.

- Vi går tre et halvt døgn i møde med relativt tørt vejr, inden det går galt igen. I løbet af lørdag kommer der et udbredt nedbørsområde ind over landet fra vest, siger meteorolog ved TV 2 Vejret, Sebastian Pelt.

Nedbøren rammer først Sydvestjylland, og det kan starte som slud eller tøsne, inden det går over i regn. I løbet af lørdag eftermiddag breder det sig til hele landet. Nogle steder vil det kunne regne frem til søndag morgen.

Hvor stor bliver rekorden?

Søndag bliver en relativt tør dag, selvom der vil være byger rundt omkring i landet.

- Prognoserne er lidt usikre omkring de højeste nedbørsmængder, men der kan komme helt op til 20 millimeter alene i forbindelse med det regnvejr, fortæller Sebastian Pelt.

Den hidtidige nedbørsrekord for februar er på 109 millimeter i 2002. Og den rekord er allerede slået. Spørgsmålet er blot, hvor stor rekorden bliver. Og lørdag kommer som månedens sidste dag til at tælle med.

- Mit bud er, at vi kommer over 130 millimeter for hele måneden, siger Sebastian Pelt.

Rekord på rekord på rekord

Inden for det seneste halve år har der været tre måneder, hvor der er faldet mere end 100 millimeter: september, oktober og februar.

Alene september og oktober var så våde, at det sikrede en rekord for hele efteråret.

Februarrekorden bliver den fjerde nedbørsrekord på 11 måneder.

- Vi har næsten allerede glemt det, men vi havde i 2019 den vådeste marts nogensinde med 106 millimeter. Derefter kom det rekordvåde efterår. Hele året blev lige præcis en tangering af årsrekorden, og nu har vi den vådeste februar, lyder det fra Sebastian Pelt.