Vejr

Tirsdag kan blive med vindstød af orkanstyrke og mulighed for sne

Tirsdag kan vi - nok engang - blive ramt af et kraftigt blæsevejr. Samtidigt kan nedbøren i Nordjylland falde som tøsne. Henning Bagger / Scanpix

Dele af landet kan natten til tirsdag få op til ti millimeter nedbør.

Det ene kraftige lavtryk efter det andet har i de sidste par uger bevæget sig tæt forbi Danmark, hvilket har resulteret i rekordstore mængder regn i februar. Samtidigt har vi flere gange oplevet kraftig blæst - og hele to gange er vi blevet ramt af storm.

Men det stopper ikke her.

Tirsdag skal et nyt, kraftigt lavtryk udvikle sig tæt ved Danmark, og det vil give kraftig blæst og masser af nedbør.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

Vindstød tirsdag morgen klokken 06.

Vindstød kan nå orkanstyrke

De første tegn på det nye lavtryk vil vi komme til at mærke allerede i løbet af mandag eftermiddag og aften. Her vil et udbredt regnvejr brede sig ind over Danmark fra vest. Det er frontsystemet, der hører til tirsdagslavtrykket, som vil give os de nye regnmængder.

En overgang kan regnen - især i Jylland - gå over i slud.

Dog vil langt størstedelen af nedbøren falde som silende regn. Inden natten er omme, kan visse steder i Jylland få ti millimeter.

Vindstød tirsdag klokken 12.

Syd for lavtrykket vil det tirsdag morgen blæse kraftigt op, og i første omgang kan dele af den jyske vestkyst blive ramt af vindstød af stormstyrke. Det skal understreges, at der fortsat hersker usikkerhed om både placeringen og styrken af det kraftigste vindfelt.

Prognoserne er dog enige om, at lavtrykket bliver kraftigere på sin vej mod øst - henover Danmark. Det medfører, at der kan forekomme vindstød af stormstyrke over land. Navnlig i en linje syd for Ringkøbing Fjord til Djursland.

Vindstød tirsdag eftermiddag klokken 16.

Enkelte prognoser viser også, at vindstødene kan nå orkanstyrke over den sydlige del af Danmark tirsdag eftermiddag. Middelvinden ser i første omgang ud til at holde sig på stormende kuling. Det er vindstyrken lige under storm. Det kan dog ikke udelukkes, at der kan blive målt middelvind af storm enkelte steder i løbet af tirsdagsdøgnet.

Sådan benævnes vindstyrken

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Nedbør kan falde som sne i Nordjylland

Den kraftige blæst vil komme fra vest. Men da lavtrykket vil bevæge sig tværs gennem landet, vil man opleve østenvind på lavtrykkets nordlige side over Nordjylland. Østenvinden bringer koldere luft frem til Nordjylland, hvorved temperaturen falder, og nedbøren efterhånden kan gå over i sne.

Det kan ske allerede tirsdag morgen, og der er en reel mulighed for, at det vil kunne sne frem til ud på eftermiddagen.

Allerede tirsdag morgen kan nedbøren falde som slud og tøsne i Nordjylland. I resten af landet vil nedbøren falde som regn.

Det meste af sneen vil falde som tøsne ved temperaturer lidt over frysepunktet, og inden tirsdagen er omme, kan der stedvis være faldet op til fem centimeter. Syd for Limfjorden ventes langt det meste af nedbøren at falde som regn - eller stedvis slud, der dog ikke vil lægge sig på jorden.

De hvide nuancer viser mulighed for "fast" nedbør - det vil sige i form af slud eller sne. I Nordjylland kan sneen muligvis lægge sig på jorden.

Tre gange denne vinter er vi blevet ramt af storm. Senest var natten til søndag, hvor middelvinden ved Røsnæs nåede stormstyrke på 25,1 m/s.