Vejr

By for by: Her kæmper man lige nu med oversvømmelser

Jylland står i vand til knæene og nogle steder helt op til halsen. På Fyn er der i Odense lignende tilstande.

Regnen er væltet ned over Danmark i februar, og mange steder i særligt Jylland står hele byområder efterhånden under vand.

Flere byer har forhøjet vandstand, på grund af at både åer og søer er gået over deres bredder. Ribe og Silkeborg er hårdt ramt med historisk høje vandstande.

- Det er en usædvanlig situation, at der er så mange steder i landet, der har oversvømmelser på én gang, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

Han peger på, at det rekordvåde efterår på forhånd har været med til at fylde flere åer og vandløb, og at det yderligere er blevet værre af regnen fra februar i år.

Med hjælp fra TV 2 Vejrets meteorolog Anders Brandt giver vi nedenfor overblik over, hvor meget - og hvorfor - vandet den seneste tid er steget i nogle af de værst ramte byer.

Holstebro

Danmarks næstlængste å, Storå, nåede i denne uge den højeste vandstand målt siden 2016 med 2,56 meter over normalen.

Dermed står Holstebro endnu en gang under vand.

Søndag er vandstanden i åen efter lørdagens regnvejr faldende, men den ligger stadig 2,4 meter over normalt niveau.

Storå afvander områder i hele Midt- og Vestjylland.

Silkeborg

Gudenåen er gået over sine bredder, og det har givet mange store oversvømmelser i området.

Det har medført store mængder vand i og uden for flere huse i Silkeborg. Særligt de, der ligger tæt på søerne, er hårdt ramt - Silkeborg Langsø har lige nu en vandstand, der ligger 1,71 meter over normalen, og vandstanden er her stadig stigende.

Allerede fredag betegnede Silkeborg Kommune den stigende vandstand i søen som en 50-årshændelse.

Lørdag kunne TV 2 blandt andet fortælle om, hvordan vandet kom op af kloakkerne.

Svostrup Kro i nærheden af Silkeborg har også fået Gudenåen tæt ind på livet med vand helt op til kroens terrasse. Kroen måtte midlertidigt lukke lørdag for overnattende gæster, indtil vandstanden falder igen. Det fortæller TV MIDTVEST.

I februar er der faldet 140 millimeter regn i det østlige Jylland i området omkring Gudenåen, og det er indtil videre den landsdel, der har fået mest nedbør.

Aarhus

Vandstanden i Aarhus Å har i de seneste døgn nået historisk høje niveauer efter store mængder regn, der kommer fra oplandet omkring den jyske højderyg.

I Årslev Engsø og Brabrand Sø i udkanten af Aarhus er der målt en forhøjet vandstand på over to meter, hvilket har medført flere afspærringer af veje i begyndelsen af weekenden, heriblandt Søskovvej, Byleddet og Holmbækvej. Det fik flere bilister til at reagere med vrede fredag eftermiddag i forbindelse med en vejafspærring tæt på Brabrand Sø og Årslev Engsø.

Søndag morgen blev der målt den højeste vandstand i Brabrand Sø siden 2007.

Brabrandstien, der løber rundt om Brabrand Sø, er også oversvømmet.

Horsens

I og omkring Horsens var vandstanden på sit højeste tidligere på ugen i åerne og i Bygholm Sø. Det resulterede i en evakuering af knap 100 beboere på Bygholm Åvænget i Horsens på grund af frygt for en mindre flodbølge.

Kun én gang tidligere har vandstanden i Bygholm Sø været så høj.

Efter lørdagens regnvejr er der stadig meldinger om forhøjet vandstand.

Vejle

Vejle Kommune meddelte lørdag, at der var risiko for vandstandsstigning i flere dele af bymidten.

Særligt ved Abelones Plads, Spinderihallerne og omkring Grejsdalens Planteskole. Senere på dagen oplyste kommunen, at Mølleåen, der løber gennem Vejle, var otte centimeter fra at løbe over sine bredder.

Vest for Vejle løber Vejle Å, hvis vandstand er forhøjet og fortsat stigende.

Ribe

Flere steder i Ribe er nogle af de højeste vandstande i flere årtier blevet målt hen over weekenden.

- Jeg har aldrig set noget lignende herhjemme i Danmark, siger meteorolog Anders Brandt efter selv at have besøgt Ribe.

De massive mængder regn, der er faldet i det sydvestlige Jylland, løber gennem Ribe Å og videre ud i Vadehavet. Det giver i sig selv forhøjet vandstand ved Ribe Kammersluse, der er sluserne mellem den sønderjyske by og Vadehavet.

Samtidig har blæsevejret givet forhøjet vandstand ude i Vadehavet, og derfor er sluserne blevet lukket, indtil vandstanden i havet falder igen. Det giver såkaldt bagvand, hvilket i det seneste døgn har givet historisk høj vandstand i Ribe Å.

Vandstanden ved Skibbroen i Ribe nåede i nat 2,23 meter over normalt niveau. Det er den højeste vandstand målt i byen siden 1998.

Ved Ribe Kammersluse nåede vandstanden to meter over det normale og er dermed den næsthøjeste vandstand målt siden 1992.

Rundt om i byen er der lagt kunstige diger ud for at tage noget af vandet, indtil sluseportene til Vadehavet bliver åbnet igen, skriver JydskeVestkysten.

Der er en forventning om, at vandstanden i Vadehavet inden for to dage vil falde så meget, at sluserne kan blive åbnet igen.

Odense

Det er ikke kun i Jylland, der er meldinger om kraftige oversvømmelser.

I det østlige Odense blev vandstanden i Odense Å målt til at være 2,25 meter over det normale. Åens vandstand nåede sit højeste søndag morgen.

Det har blandt andet sat en række kolonihaver under vand.

Lørdag kunne TV 2 fortælle om en familie i det sydlige Odense, der blev lukket inde på grund af en kraftig oversvømmelse i begge ender af Nielstrupvej.

Odense Å afvander både Sydvest- og Midtfyn.

I løbet af februar har store dele af Fyn fået over 110 millimeter regn.

Mere regn på vej

Næste større regnvejr kommer allerede mandag, og regnen fortsætter tirsdag.

Indtil tirsdag aften vil der mange steder være faldet mellem 10 og 20 millimeter regn. I den sydvestlige del af Jylland kan der endda falde endnu mere, siger meteorolog Anders Brandt.

- Dermed slå vi i de kommende døgn nedbørsrekorden for februar, hvor der faldt 109 millimeter i februar 2002, siger Anders Brandt.

Indtil søndag er der i februar faldet 108 millimeter regn.