Vejr

Se billederne: Flere danske åer er gået over deres bredder

Der er nu faldet over 100 millimeter regn i februar. Normalt er februar ellers årets tørreste måned med kun 38 millimeter regn.

Vinteren er vasket væk, og især i februar har det regnet ualmindeligt meget. I gennemsnit er der faldet 105 millimeter regn over Danmark. Nogle steder i Jylland er der faldet omkring 150 millimeter i løbet af februars første 22 dage. Det har givet oversvømmelser mange steder langs åerne.

Nær Danmarks længste å, Gudenåen, har der været oversvømmelser flere steder.

Her er billeder fra Svostrup og Silkeborg, hvor åen er gået over sine bredder. I Silkeborg Langsø er vandstanden 160 centimeter højere end normalt. Det giver oversvømmelser og sender vand op igennem kloaker.

Danmarks næstlængste å, Storå, har flere gange den seneste tid været overfyldt. I Holstebro skaber det oversvømmelser, når vandstanden i åen overstiger ni meter, og i øjeblikket står vandstanden på 9,4 meter.

Ryå er Vendsyssels største å og har sit udløb i Limfjorden. Her er der også oversvømmelser, som man kan se i videoen øverst i artiklen.

Det regnfulde vejr har overfyldt Ryå, og da der samtidig er forhøjet vandstand i Limfjorden, har vandet ekstra svært ved at flyde væk. Det gør oversvømmelserne endnu større.

De fleste og værste oversvømmelser er i Jylland, men den langvarige regn giver også problemer andre steder.

Odense Å har også givet oversvømmelser inde i byen, hvor kolonihaver er oversvømmet.