Vores jord

Global opvarmning får nordmænd til at åbne indendørs skisportssted

Når vinteren byder på plusgrader, kan nordmændene fremover stå på ski 15 kilometer uden for Oslo.

I januar åbnede et nyt skisportssted i Norge. Det er i sig selv ikke så opsigtsvækkende, men så alligevel… Skisportsstedet SNØ er nemlig landets første indendørscenter bygget for at imødegå den globale opvarmning. Det skriver Bloomberg News.

- Vintrene er mere skiftende, end man kunne ønske. De er blevet kortere, og der er flere udsving. Derfor er der også et marked for et sted som det her, siger direktøren for SNØ, Morten Dybdahl, til Bloomberg.

Det 50.000 kvadratmeter store center er anlagt på en løjpe 15 kilometer fra Oslo og har en kapacitet på 350.000 skiløbere om året. Selve løjpen er 500 meter lang og derudover har centret en cirka én kilometer lang rute til langrend.

Stedet er åbnet midt i den varmeste januar i Norges historie.

Dårlig skisæson

Vintervarmen har resulteret i en historisk dårlig skisæson i Norge, hvilket særligt har påvirket skisportssteder i den sydlige del af landet, hvor man flere steder har måttet slås med plusgrader.

På åbningsdagen var der fem plusgrader uden for den store hangar.

Rig ejendomsudvikler bag projektet

Ideen er fostret af den norske rigmand Olav Selvaag, hvis familie er blevet en af landets rigeste på ejendomsudvikling.

Tanken er, at SNØ skal bruges, når vejret svigter på nogle af de etablerede skisportssteder samt af både lokale skientusiaster og turister om sommeren.

Håber på en hvid fremtid

Selvom Morten Dybdahls levebrød nu afhænger af milde vintre, håber han, at skisportsnationen Norge også fremover vil have rigeligt med hvide løjper.

- Der er ikke noget grundlag for et sted som dette, hvis vintrene forsvinder helt. Vi har bygget det, fordi vi har indset, at vintrene bliver kortere. Men vi er afhængige af, at der stadig er vinter, så folk bevarer interessen for at stå på ski, siger han.

Ifølge nordmanden Sivert Hoibraten har stedet potentiale.

- Det er min første gang indendørs. Der er ikke noget puddersne, men det føles som rigtig sne, siger han til Bloomberg efter at have prøvet stedet med et par kammerater.

Det er muligt at komme ind fra gaden og leje udstyr. En dag på de kunstige løjper koster 350 norske kroner.

Rekordvarm januar

Resten af Europa har ligesom Norge også netop haft en rekordvarm januar. 3,1 grader varmere end normalt ifølge EU’s fælles klimaobservation Copernicus.

Det er især det nordøstlige Europa, der har trukket temperaturerne op. I nogle områder har temperaturen ligget helt oppe på seks grader over normalt.