Vejr

Ekstrem februarvarme gav spektakulær vejrrekord

Temperaturen ved Hammerodde på nordspidsen af Bornholm steg søndag aften til hele 14,7 graders varme.

Søndag bød på masser af regn og rusk - men også på helt usædvanlige temperaturer.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

På forsiden af den koldfront, som henover weekenden har givet over 50 millimeter regn visse steder i landet, blæste helt usædvanlig varm luft op over dele af landet i løbet af dagen.

I første omgang blev der i de sene formiddagstimer målt op til 12,4 grader i Horsens i Østjylland, men det var først sent søndag aften, at temperaturen for alvor blev ekstrem.

Varm luft blæste fra det nordøstlige Tyskland op over Bornholm fra sydvest, og i den forbindelse steg temperaturen til et uhørt højt niveau for årstiden.

Varmeste dag på denne årstid i 146 år

Varmen kulminerede klokken 22, da der på nordspidsen af Bornholm ved Hammerodde blev målt ekstreme 14,7 grader. Det er ikke blot den højeste temperatur målt på denne årstid (1. januar til og med 16. februar) lokalt ved Hammerodde, men også på landsplan. Den tidligere højeste temperatur i samme periode var 13,3 grader, så den eksisterende rekord blev overskredet med 1,4 grader.

Derudover blev søndag den næstvarmeste februardag på Hammerodde siden 1873 - og sjettevarmeste i Danmark siden 1874.

Rekorder i Tyskland

Den ekstreme februarvarme gav sent søndag aften udbredt 16-17 graders varme over store dele af det nordøstlige Tyskland.

Temperaturer der er helt usædvanlige for årstiden.

Flere steder i Tyskland blev der sat nye såkaldte dekaderekorder (for perioden midt-februar), og varmen i Tyskland kulminerede med ekstreme 21,5 grader i Müllheim i delstaten Baden-Württemberg.

Den tidligere rekord for Tyskland for samme tid på året lød på 21,1 grader målt i Freiburg 15. februar 1958.

Den officielt højeste temperatur målt i Danmark i februar er 15,8 grader, hvilket både blev målt 24. februar 1990 i København, samt 26. februar sidste år i Tirstrup på Djursland.

I februar 1959 blev der dog målt 15,9 grader - men temperaturerne er ikke officielt anerkendt af DMI.