Vejr

Pas på i trafikken: Væltede træer er livfarlige

Her fjernes et stort træ, der væltede i stormen søndag 9. februar 2020. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix) Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Kraftige vindstød kan fortsat vælte træer - og det er ekstra farligt i de mørke timer.

Kort før klokken 18 målte man i Vamdrup ved Kolding vindstød på 36,4 meter per sekund. Det er et godt stykke over orkanstyrke, som begynder ved 32,6 meter per sekund.

Så kraftige vindstød kan nemt vælte træer, og bilister, der kører ind i væltede træer, koster ofte menneskeliv.

I Storbritannien har man specifikt advaret mod netop dette. Det er selvfølgelig altid farligt at køre ind i væltede træer, men der er ekstra grunde til at advare imod det netop nu.

Et væltet træ blokerer en vej i Saint Davids, Wales. 9. februar 2020.

Jorden er ualmindeligt blød på grund af den milde og regnfulde vinter. Derfor kan kraftige vindstød lettere vælte træer. I aften er det særligt i Østdanmark, at vinden kan risikere at vælte træer.

Observationer af vindstød i dag frem til 18.30.

Det regner i store dele af landet, og netop i forbindelse med den kraftige regn kommer der også ofte hidsige vindstød. Det betyder, at hvis man skal ud og køre i aften, så bør man være ekstra opmærksom.

Væltet træ i Farsø 9. februar 2020.

Når det er mørkt, og det regner, betyder genskin fra eksempelvis vandpytter, at kørslen er mere anstrengende. Derfor bør man også være ekstra påpasselig, hvis man skal ud og køre mens det er mørkt.