Vejr

Varm januar i Europa - 3,1 grader varmere end normalt

I nogle af Europas kolde regioner har der været hele seks grader varmere, end der plejer.

Det er ikke bare Danmark, der har haft en rekordvarm januar. Europa har haft en 3,1 grader varmere januar end normalt. Og januar har også været den varmeste målt nogensinde på globalt plan. For hele verden har året dog kun været ganske marginalt varmere end 2016.

Det viser den nyeste rapport fra EU’s fælles klimaobservation Copernicus.

De 3,1 grader er sat i forhold til gennemsnitstemperaturen i perioden 1981 til 2010, der bruges som referenceperiode.

- En referenceperiode er nødvendig, så man har noget at sammenligne med. Man siger, at forskellen på vejr og klima er tidsperioden. Når man kigger over 30 år, kigger man på klimaet, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Frosne områder har været stadig været frosne

Det er især det nordøstlige Europa, der har trukket temperaturerne op. I nogle områder har temperaturen ligget helt oppe på seks grader over normalt.

- Umiddelbart er seks grader helt ekstremt, men vi har ikke har oplevet det sådan, fordi det er områder, hvor der måske normalt er streng frost, som har haft lidt mindre streng frost. Hvis det havde været steder med normalt tre graders frost, der i stedet havde haft tre graders plus, ville man virkelig have kunnet mærke forskel, siger Jens Ringgård Christiansen.

Marginal stigning

Hvad angår den globale temperatur, er den godt nok steget, men da der kun er tale om 0,03 grader, er det stort set det samme.

- Der er tale om en middeltemperatur for et meget stort areal, og det er ikke fuldstændigt eksakte tal. Derfor er anden decimal efter kommaet normalt heller ikke noget, man kan regne med, lyder det fra Jens Ringgård Christiansen.

Varmeste nogensinde

I Europa var temperaturen varmere end den hidtidige varmeste januar, der faldt i 2007, på første decimal efter kommaet, nemlig 0,2 grader.

Temperaturerne er indsamlet fra milliarder af målepunkter over hele verden og analyseret af Copernicus Climate Chance Service (C3S).