Vejr

Fik et halvt års dansk regn på et døgn – turister evakueret i New Zealand

Store mængder nedbør på ganske kort tid har lukket vejene til afsidesliggende turistområde.

En gruppe busturister er blevet evakueret fra luften, efter voldsom regn har afskåret vejforbindelserne til et af New Zealands turistmål, den afsidesliggende fjord Milford Sound. Det skriver blandt andre ABC News.

Området har fået 312 millimeter på bare et døgn.

- Det kan sammenlignes med, at der normalt falder 712 millimeter over Danmark på et helt år. De har fået næsten det halve på 24 timer, fortæller meteorolog ved TV 2 VEJRET Sebastian Pelt.

De store mængder nedbør skyldes en kombination af regn og fugtig luft, der har bevæget sig ind over øen fra vest.

Når den fugtige luft bliver presset i vejret af bjergene på land, bliver den kølet ned, hvilket får fugten til at kondensere, og så begynder det at regne for alvor.

En af de lukkede veje fotograferet mandag.

- På vindsiden af bjerget bliver luften vredet som en klud, forklarer Sebastian Pelt.

De 312 millimeter svarer til 312 liter vand eller godt 30 gulvspande hældt ud over hver eneste kvadratmeter af det ramte område.

- Det er rigtig meget vand. Tænk på, at vi lige har haft et rekordvådt efterår, hvor vi fik 349 millimeter på tre måneder, siger Sebastian Pelt.

Den video fra Kotahi New Zealand Transport Agency viser ødelæggelserne fra luften. Video: TV 2 Danmark

Milford Sound ligger på vestkysten af den sydlige ø. Den er formet af fortidige gletsjere og har høje bjergsider, vandfald og sjældne havdyr, hvilket er med til at tiltrække turisterne.

Myndighederne har ifølge Reuters erklæret undtagelsestilstand, og i alt 382 mennesker har været fanget i Fiordland-området, hvor fjorden ligger. Det er ud over turisterne fra bussen blandt andet gæster og personale fra et turistresort.

Varme og mad

Mandag udtalte Angus McKay, der er ansvarlig for regionens nødberedskab, at de fangede turister ikke var i fare, selvom de ikke kunne komme ud. De var ifølge ham både varme og i sikkerhed, ligesom de også havde adgang til mad.

New Zealands vejdirektorat forventer, at vejene nogle steder vil være spærret resten af ugen.

Vejskiltene advarer mod at køre ind i det afspærrede område.