Vejr

Store mængder sne på vej til Alperne

Store mængder sne på vej til Alperne (Arkivfoto). Franz Neumayr / Ritzau Scanpix

Nogle steder kan der falde over en meter sne i Alperne den kommende uge.

Der er godt nyt til de mange danskere, der skal på skiferie i Alperne i vinterferien.

De kommende dage vil et kraftigt snevejr kunne give op til en meter sne, og dermed er der udsigt til, at alle de større skiportssteder i Alperne vil have masser af sne, når vinterferien begynder.

Sneen ventes at falde tirsdag og onsdag, når et lavtryk i starten af ugen bevæger sig hen over Centraleuropa, og den tilhørende koldfront efterfølgende svinger ned over Alperne fra nordvest.

Det giver især sne på nordsiden af Alperne.

Først varmt - og kun sne over 2000 meters højde

Allerede søndag er et område med nedbør på vej ind over Alperne, men da det er lun luft, der strømmer frem fra sydvest, skal man op over 2000 meter, før nedbøren falder som sne.

Mandag kan der fortsat falde sne på nordsiden af Alperne i højder over 2000 meter. I dalene bliver det alt andet end vinterligt med regn og temperaturer over fem graders varme, og i den nordvestlige del af Italien bliver det ved foden af Alperne mere end forårsagtigt med over 20 graders varme.

Alt det bliver der lavet om på i løbet af natten til tirsdag, hvor en koldfront slår ned over Alperne fra nordvest.

Alperne kan få over en meter sne i den kommende uge. Video: Anders Brandt

Kraftigt snevejr - helt ned i dalene

Koldfronten giver i første omgang de franske og schweiziske alper kraftigt snevejr, hvor snegrænsen hurtigt falder til mellem 700 og 1000 meter.

Snevejret breder sig i løbet af natten og tirsdag morgen videre mod øst til de østrigske alper, hvor der også vil falde sne ned til omkring 700 meters højde.

I Østrig fortsætter snevejret tirsdag, mens der sidst på dagen kan falde sne helt ned til 500 meters højde. Dermed vil det sne selv ned i de lavest beliggende dale.

Ifølge de seneste prognoser kan snevejret natten til onsdag en overgang tage til for først at høre op sidst på onsdagen.

Prognose: Forventet mængde sne i centimeter frem til onsdag aften. Nogle af de af mest besøgte skisportssteder kan få omkring 100 centimeter sne.

Over en meter sne

Ifølge den østrigske vejrtjeneste ZAMG ventes der fra natten til tirsdag og frem til onsdag middag udbredt 15 til 40 centimeter sne, og i højder over 700 meter varsles der om 50 til 75 centimeter sne.

I højere beliggende områder kan der frem til onsdag flere steder falde over en meter sne.

Flot start på vinterferien

Herefter venter der nogle dage med flot vejr frem mod weekenden, og når vinterferien starter, tyder alt på gode chancer for lidt sol ifølge prognoserne.

Kun enkelte skyer kan ødelægge indtrykket af rigtigt "kaiserwetter", når danskerne indtager de sneklædte alper.