Vejr

Kraftig regn koster 53 livet i Brasilien

Kraftig regn har nærmest udløst laviner af jord i Brasilien.  Douglas Magno / Ritzau Scanpix

Et af de ramte områder har fået mere end 17 centimeter vand ned fra oven på bare et døgn.

Et rekordkraftigt regnvejr har kostet mindst 53 mennesker livet i Brasilien. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Myndighederne frygter for yderligere dødsfald i kommende regnskyl.

Omkring 20.000 mennesker er blevet evakueret, da de er truet af oversvømmelser og jordskred.

I delstaten Minas Gerais' hovedstad, Belo Horizonte, er der faldet 171 millimeter regn på bare et døgn. Det er det højeste nedbørstal målt i 110 år.

Statens guvernør Gustavo Zema har erklæret undtagelsestilstand i 99 byer. De står nu til statslig hjælp fra den brasilianske regering. Guvernøren har også erklæret en officiel tre dages sørgeperiode for ofrene for det voldsomme vejr.

Delstaten Espirito Santos er også i højeste alarmberedskab. I byen Alegre er en dæmning i fare for at bryde sammen, og myndighederne har opfordret folk i de truede områder til at søge væk.

Restauranten her måtte lukke, da floden uden for pludselig løb over sine bredder.

Jordskred koster liv

Det er ofte ikke selve regnen, men de jordskred, regnen kan udløse, der koster menneskeliv i tropiske uvejr. Det fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Det røde mudder er trængt ind overalt.

En del af forklaringen er, at overvågningen før jordskred er mangelfuld i mange lande.

- Jordskredene kommer som en overraskelse, og når de er i gang, er det tyngdekraften, som styrer. Det går med andre ord ekstremt hurtigt, siger Jens Ringgård Christiansen.

Skovrydning forværrer problemet

Det hele forværres af, at Brasilien de seneste år har været udsat for omfattende ulovlig skovrydning i Amazonas udført af kriminelle netværker.

Et af de mest ekstreme eksempler på konsekvenserne af skovrydning stammer fra øen Hispaniola, der er opdelt mellem Haiti og Den Dominikanske Republik.

Haiti har ryddet langt mere skov end nabolandet, og det fik alvorlige konsekvenser i 2004. Dengang kostede orkanen Jeanne 19 mennesker livet i Den Demokratiske Republik, mens dødstallet løb op i flere end 3000 i Haiti.

Husene langs floden er hårdt medtaget af vandmasserne.

Det skete på trods af, at orkanen faktisk ramte Den Demokratiske Republik hårdest. Selvom flere faktorer spillede ind, var netop den massive skovrydning en væsentlig årsag til de mange omkomne i Haiti.

- Skovrydningen på Hispaniola er så voldsom, at man på satellitbilleder kan fornemme grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti, siger Jens Ringgård Christiansen.