Vejr

Ekstrem januarvarme kan slå mere end 100 varmerekorder i Norge

Udsigten fra meteorologisk institut på Blindern i Oslo 21. januar 2020. Indtil videre er der ikke registreret snedække i den norske hovedstad. Det er aldrig sket før i januar, så længe man har målt. Yr - Meteorologerne via Twitter (https://twitter.com/Meteorologene)

Også i Finland og Sverige oplever man ekstremt varmt januarvejr.

Det er ikke kun herhjemme, at januar er direkte på vej ind i de meteorologiske historiebøger. Det gælder også flere steder i vores nabolande, hvor januar også viser sig fra sin ekstremt varme side.

Hos vores naboer i Norge oplever man en usædvanlig varm januar, hvor der, ifølge yr.no, er mere end 100 nye varmerekorder, der kan blive slået.

På vej mod snefri januar i Oslo

Siden 1937 er der registreret snedybde i den norske hovedstad Oslo, og indtil videre har ingen januar indtil nu været helt snefri.

I januar 1990 faldt den første sne 26. januar, og søndag er der fortsat ikke faldet sne i Oslo siden nytår - og skulle måneden indtil på fredag ende helt uden sne, vil det være unikt i Oslos meteorologiske historie.

Derudover er middeltemperaturen for de første 25 døgn i Oslo på 2,9 grader. Det er hele 7,2 grader over den normale temperatur i januar på minus 4,3 grader. Indtil i år er rekorden for varmeste januar fra 1989, hvor måneden endte med en middeltemperatur på 2,8 grader i den norske hovedstad. Prognoserne antyder, at køligere vejr kan etablere sig over området de sidste dage af måneden, hvilket måske kan medføre, at rekorden fra 1989 får lov til at blive stående i historiebøgerne.

I Trondheim er gennemsnitstemperaturen for de første 25 dage af januar på 3,4 grader. Det er 6,4 grader over den almindelige januartemperatur i byen.

2. januar blev der også sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i Norge i januar. Det skete, da der blev målt ekstreme 19,0 grader på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Det var ikke alene ny temperaturrekord for januar, men også den højeste temperatur, der er målt i Norge i en vintermåned overhovedet. Samme sted blev der 21. januar igen målt ekstremt høje temperaturer med 18,5 grader.

Antallet af dage med over fem grader i januar siden 1945. Den gamle rekord fra januar 1930 med otte dage er indtil videre blevet overgået med syv dage indtil 25. januar i år.

Næstlaveste mængde sne i Helsinki

Længere mod nordøst i Finland mærker man også det uhyre milde vintervejr. I den finske hovedstad, Helsinki, har der ikke været så lidt sne i januar siden 1925.

Samtidigt har ingen indbygger i Helsinki oplevet så mange dage i januar med dagtemperaturer over fem grader. Det er sket 15 gange ud af 25 mulige. Den tidligere rekord fra januar 1930 lød på otte dage med temperaturer over fem grader. Den højeste temperaturer målt i Helsinki i løbet af denne januar er 8,3 grader. Siden temperaturmålingerne påbegyndtes i Helsinki i 1845 er der kun én gang målt en højere temperatur i januar. Det skete 6. januar 1973, hvor der blev målt 8,5 grader.

Stockholm tangerede sin varmeste januardag i forrige uge

Samme dag som vi i Danmark oplevede den varmeste januardag i København siden målingernes start - og det samme på Bornholm - så nåede den ekstreme januarvarme også til Stockholm.

Her er der målt temperaturer på daglig basis siden 1756, og med 11,0 grader 15. januar i år blev den eksisterende varmerekord fra 10. januar 2007 - også på 11,0 grader - tangeret. Endnu mere ekstrem var varmen i Kristianstad, hvor der blev målt 11,8 grader. Det var den højeste temperatur målt i den svenske by siden 1878, hvor målingerne begyndte. Den tidligere rekord var på 11,6 grader målt 6. januar 1975. For perioden 1.-20. januar er der steder i Norrland, hvor temperaturen i gennemsnit har været op mod 10 grader over normalt for januar.

Herhjemme i Danmark bliver januar den varmeste, der er målt i dansk vejrhistorie. Med en middeltemperatur på 5,5 grader til og med 26. januar så bliver den tidligere varmerekord på 5,0 grader fra 2007 slået eftertrykkeligt - selvom de sidste decimaler ikke ligger fast endnu.