Vejr

Brun regn over dele af Australien

Der gøres rent efter beskidt regn er faldet ned over tennisbanerne i Australien Open, Melbourne den 23. januar 2020. Hannah Mckay / Ritzau Scanpix

En front kombineret med en støvstorm sender brun regn ned over Victoria og lukker blandt andet offentlige svømmebassiner.

Vejret i den sydvestlige del af Australien er ekstremt voldsomt for tiden.

Tørke og brande har fyldt meget i medierne i slutningen af 2019 og begyndelsen af 2020. Siden har Melbourne, hvor der i øjeblikket afholdes Australien Open i tennis, allerede nu fået den vådeste januar siden 1996.

De seneste dage har budt på voldsomme haglbyger og støvstorme - og nu også et regnvejr, som efterlader alle overflader brune og beskidte.

Herunder kan man se, hvordan biler i Melbourne er beskidte, Yarrafloden er helt rødbrun, og tennisbanerne har fået en omgang mudder.

Hvorfor er regnen brun?

Den beskidte regn skyldes jord og sand fra støvstormen.

Støvstormen er skabt af vind, der har hvirvlet jorden op fra de store flade områder i Victoria. Støvstormen er herefter med vinden ført ind over Melbourne.

Samtidig regnede det fra en front. Det betød, at jord og sand fra den 100 meter høje støvsky faldt ned til overfladen sammen med regnen og gjorde alle overflader rødbrune.

På en video på Twitter kan se sandstormen buldre ind over en by i New South Wales:

Støvskyen har forbedret muligheden for regnvejr

Regnvejret over Victoria skyldes en koldfront, og støvstormen har forbedret frontens dannelse.

Vandpartikler i luften dannes på såkaldte kondensationskerner. De små støv-, jord- og sandpartikler har fungeret som kondensationskerner og gjort det ekstra nemt at danne vanddråber.

Når dråberne er faldet, har de ramt flere partikler og taget dem med ned. Og det har altså farvet biler og tennisbaner brune og lukket offentlige svømmebassiner.

Blodregn på presenning i Ikast den 20. oktober 2012.

Blodregn i Danmark er fra en slags støvsky

Australien oplever ofte sandstorme og støvskyer, fordi en stor del af kontinentet består af flade områder med ørken.

I Danmark kan vi en sjælden gang i mellem opleve en snert af det samme, når vi oplever blodregn med sandpartikler fra det røde sand i Sahara.

Sandet er løftet op i meget stor højde og siden blæst op til Nordeuropa, hvor regnvejr har skyllet sandkornene ud.