Vejr

Vejret i Europa er vendt på hovedet

I Spanien må man skovle sne, mens himmelen i Danmark ligner en forårshimmel. Til venstre et billede fra i dag i Mollera, Spanien, og til højre et seerfotoo fra Silkeborg. Reuters/Juan Medina/Scanpix og seerfoto: Michael Bernstorff

Den værste vinterstorm i 40 år hærger over Spanien, samtidig med der er forårstemperaturer i Nordeuropa.

Det er, som om vejret er vendt fuldstændig på hovedet.

Vinterstorme er normale i Nordeuropa, men her er det usædvanligt varmt. I Norge målte man mandag 18,5 grader, og vejret føltes som tidligt forår i Sydeuropa.

I Danmark er vi på vej mod den varmeste januar nogensinde målt. Middeltemperaturen er på 5,5 grader, hvilket er en halv grad varmere end den nuværende rekord for hele måneden. Det normale i januar er 0,0 grader.

Vejret vendt på hovedet. Anderledes vejr i uge fire.

I Spanien hærger til gengæld en voldsom og langvarig storm. Onsdag kan der for fjerde dag i træk komme over 100 millimeter nedbør. Ved kysterne er nedbøren faldet som regn, men mange steder i det bjergrige land, er nedbøren faldet som sne. De seneste tre dage har budt på storm- og orkanstød, og trafikken har været lammet.

Stormen Gloria har givet mest sne i Spanien, mens den franske ø Korsika  fik også sne søndag. Det kommende døgn ventes Gloria at give op til 2 meter sne i de franske bjerge ved den spanske grænse.

London har tidligere på ugen målt det højeste lufttryk, siden målingerne begyndte i 1692. Højtrykket har sørget for mere roligt vejr, end man er vant til i Storbritannien.

Smukt engelsk vejr ved Millennium Bridge på søndag den 19. januar.

Nordøstenvind eller østenvind betyder normalt barsk vintervejr i Danmark. Så hentes kulden fra Rusland. Men i øjeblikket er det 5 til 15 grader varmere end normalt i store dele af Rusland. Det er en ganske anden situation end i slutningen af februar 2018, hvor blev der talt om sibirisk kulde og "the Beast from the East".

Det er varmt hele vejen rundt om Danmark, og der er er ingen tegn på rigtigt vintervejr den kommende tid.