Vejr

Storm sendte store bølger mod Barcelona

Bølger, der slår ind over Den Olympiske Havn i Barcelona 21. januar 2020 Enric Fontcuberta / Ritzau Scanpix

Stormen Gloria har skabt oversvømmelser og jordskred. Fire personer savnes.

Stormen Gloria har siden søndag hærget det østlige Spanien, og det er især kysterne, det er gået ud over.

Omkring Valencia blev målt orkanstød, og siden er uvejret meget langsomt trukket mod nord.

Lufthavnen i Barcelona målte tirsdag aften vindstød af stærk storm, og regnmåleren i lufthavnen har de to seneste dage registreret 142 millimeter nedbør.

I Tortosa, 190 kilometer syd for Barcelona, har man fået over 200 millimeter regn mandag og tirsdag. Længere mod syd er der registreret over 300 millimeter regn fra Gloria.

Oversvømmelser ved stranden i Barcelona.

Den voldsomme vejr har forårsaget vind- og vandskader. Bølgerne har slået ind over kyster, havnemoler og veje. Ved Barcelona nåede de over de mure, som beskytter byen.

Længere mod nord, i Tossa De Mar, trak vandet ind i byens gader. Nær kysten kunne man se meterhøjt havskum fra det frådende hav.

Bølger og havskum, der skyller ind over Tossa De Mar, der ligger 70 km nord for Barcelona.

De voldsomme regnmængder har fyldt floderne op, og nogle steder er de gået over deres bredder. Ved Ter-floden i Girona har det blandt andet ført til oversvømmelser, og strømmen fra Tordera-floden nær Barcelona har ødelagt nogle broer.

El Pais skriver, at myndighederne leder efter fire personer. Én i Girona, én i Barcelona, én i Alicante og én på Mallorca.

Spanien er en højslette, så man skal ikke langt fra kysterne, før nedbøren er faldet som sne. I Vilafranca, der er placeret i lidt over en kilometers højde, fik man 86 centimeter sne.

Både snefald, regn og frost har givet store udfordringer i trafikken. Da vejret forbedres onsdag, bliver problemerne mindre, men nogle steder tager det alligevel noget tid, før alt er normalt igen. Dels på grund af ødelagte veje som følge af oversvømmelser og jordskred.

Der er bedring i vejret overalt i det østlige Spanien, bortset fra grænseområdet til Frankrig. Her vil der mange steder falde over 100 millimeter nedbør det næste halvanden døgns tid. I bjergene kan man forvente op til mellem en og to meter sne. Det bliver det sidste levn fra stormen Gloria, der er ved at gå i opløsning.

Prognose af nedbør fra onsdag morgen til torsdag aften.