Vejr

Stormen Gloria har ramt Spanien med vindstød af orkanstyrke

Ved Mallorca blev en bølge målt til 14 meters højde, og i bjergene nær Valencia er der faldet sne.

Spanien er blevet ramt af en af de værste storme i mange år, efter stormen Gloria det seneste døgn har ramt den spanske middelhavskyst og ferieøerne Mallorca og Ibiza med over 300 millimeter regn, vindstød af orkanstyrke og rekordhøje bølger på mere end otte meter.

Den kolde luft, der er blæst ned over Spanien, har i bjergene nær kysten givet så store mængder sne, at flere byer er afskåret fra omverdenen.

Ifølge El Pais har stormen kostet to mennesker livet.

Det er et stormlavtryk over Middelhavet, der har sendt sine fronter med med store mængder nedbør og kraftig blæst fra nordøst ind over den spanske østkyst.

Stormen Gloria rammer ved El Saler syd for Valencia den 19. januar 2020.

Værst har stormen ramt omkring Valencia og Alicante, hvor der meldes om væltede træer, mens flere kystområder er oversvømmet, og de store mængder regn har flere steder ført til oversvømmelser.

Vindstød af orkanstyrke mellem Valencia og Alicante

Stormen kulminerede mandag morgen, hvor man langs store dele af den spanske østkyst stod op til usædvanligt blæsende vejr.

Ved Olivia nær Valencia blev der ifølge den spanske vejrtjeneste AEMET målt vindstød på 32 meter per sekund, der på grænsen til orkan.

Ifølge det lokale vejrnetværk AVAMET blæste det endnu mere mellem Valencia og Alicante, hvor vindstødene mandag morgen blev målt til 38 meter per sekund. Orkan begynder ved 32,6 meter per sekund.

Også Mallorca blev ramt af den kraftige blæst, da der med 28 meter per sekund blev målt vindstød af stærk storm ved Capdepera nær Cala Ratjada på den nordøstlige del af ferieøen.

Væltet træ i Valencia under stormen Gloria den 20. januar 2020.

Bølge på 14 meter ved Mallorca

Den kraftige vind, der blæste nord om Mallorca og ind mod den spanske kyst, gav rekordhøje bølger.

Ud for Valencia nåede bølgerne en højde på 8,44 meter, mens der sydvest for Mallorca blev målt til 7,97 meter.

Det er de højeste bølger nogensinde registeret af det spanske statshavnevæsen i dette område.

De målte bølgehøjder er den såkaldte signifikante bølgehøjde, der er middelhøjden af den højeste tredjedel af bølgerne.

Den højeste enkeltstående bølge blev ud for Mallorca målt til hele 14,22 meter. Den hidtil højeste bølge, der er målt omkring Mallorca, var 13,6 meter høj målt under en storm i november 2001.

Bølger ved Barcelona den 20. januar 2020.

Over 300 millimeter regn

Stormen Gloria har også givet enorme mængder regn, som især er faldet omkring Valencia, hvor der flere steder er målt mellem 200 og 300 millimeter regn inden for det seneste døgn.

Mest er der faldet i Pinet 30 kilometer syd for Valencia. Frem til mandag tidligt på eftermiddagen er der på et døgn faldet hele 344 millimeter.

Den kraftige regn ramte også Mallorca, hvor der er faldet 182,6 millimeter i Portocolom på det østlige Mallorca.

Vintervejr i Castalla nær Alicante den 20. januar 2020.

Vintervejr lukkede veje

Mens nedbøren faldt som regn langs kysterne, betød den kolde luft, der strømmede frem fra nordøst, at der i højder over 500 meter faldt sne.

Det gav kraftigt snefald i den vestlige del af Valencia-regionen, hvor flere veje mandag morgen var ufremkommelige på grund af sne, mens flere byer i regionen var afskåret fra omverden. Nord for Alicante var mere end 20.000 husstande uden strøm efter det usædvanlige vintervejr.

Også flere større veje var lukket på grund af sne. Mandag morgen var motorvej A-7 mellem Valencia og Murcia spærret på grund af sneen.

Stormen Gloria set fra satellit den 19. januar 2020.

Stormen Gloria fortsætter et døgn endnu

Det kommende døgn vil det fortsat kunne regne og blæse langs den spanske østkyst, ligesom der fortsat ventes snevejr over 500 meters højde.

Først onsdag ventes stormen Gloria helt at miste sit greb i Spanien.