Vejr

Skiløbere så imponerende samling af flere himmelfænomener

På pisterne ses de flotte himmelfænomener meget tydeligt.  Jens Dalhøj / TV 2

Haloer, bisole og en tangentbue dannede et flot skue over de østrigske pister.

I disse måneder er mange danskere på vej ned ad løjper og pister rundt omkring i Europa, og de heldige kan ligesom TV 2-fotograf Jens Dalhøj nå at se en flot halo, når vejret arter sig. Jens Dalhøj er i Østrig i Brixen im Thale.

- En halo dannes som en lysende ring rundt om solen, når lyset passerer iskrystaller højt oppe over jorden. Iskrystallerne er almindeligt forekommende i forbindelse med et tyndt og næsten gennemsigtigt lag cirrusskyer, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

Og det er ikke bare en halo, men også to såkaldte bisole og en tangentbue samt en ekstra ydre halo, som det lykkedes for Jens Dalhøj at indfange.

- Billedet viser flere optiske fænomener på en gang. Til højre og til venstre for solen ses to lysende områder, det kaldes for bisole, og over solen ses en tangentbue, siger Peter Tanev.

Fænomenerne er beslægtede med regnbuer i den forstand, at de afhænger af beskuerens udgangspunkt. De optræder enten hver for sig eller samlet alt efter forholdene.

Nogle gange vil der være tale om en enkelt bisol, andre gange blot en halo, og nogle gange optræder alle de forskellige slags på en og samme gang. Der kan også være dobbelt halo.

- Der er tale om forholdsvis almindelige fænomener, men på billedet ses en rigtig flot, samlet udgave, som man bestemt ikke ser hvert år, forklarer Peter Tanev.

Haloer, bisole og tangentbuer ses ofte på skisportssteder, da der på bjergsiderne ofte er den klare luft og – næsten – skyfrie himmel, som det kræver.

Bisolene findes ikke som andet end spaltet lys, som opfattes hos beskueren. Lyset bøjes af i en 22 graders vinkel.

De forskellige fænomener opstår i højtliggende skyer bestående af sekskantede iskrystaller.

Når iskrystallerne ligger vandret, spalter de lyset ud i en 22 graders vinkel. Det kan danne en eller to bisole, alt efter hvor stort et område skyerne dækker. Hvis iskrystallerne ligger mere kaotisk i skyerne, danner de en eller flere haloer.

Solens hunde

På engelsk kaldes bisole sun dogs, da de følger solen som små hunde.

En enkelt bisol eller halo er ikke direkte sjælden i Danmark, men som regel er der ikke mange, der opdager det, da man skal kigge direkte op mod solen for at se den.

Om natten kan der også opstå måne-haloer, hvilket kunne ses flere steder herhjemme tidligere på måneden.