Vejr

Canadisk by begravet i rekordsnestorm - næsten 80 centimeter sne på et døgn

Indbygger i St. Johns i Newfoundland graver sig ud efter snestormen. Andrew Vaughan / -The Canadian Press/Ritzau Scanpix

I mere end et døgn væltede sneen ned over Newfoundland, mens vindstødene nåede orkanstyrke.

I det østligste Canada er man igang med at grave sig ud efter en voldsom snestorm, der fredag og lørdag begravede Newfoundland i sne.

De skete, da et kraftigt lavtryk udviklede sig til en atmosfærisk bombe ud for Newfoundlands kyst.

Nenfoundlands største by, St. Johns, blev hårdest ramt af snestormen. Her fejede vindstød af orkanstyrke ind over byen, mens sneen i mere end et døgn væltede ned som aldrig før set.

Snestorm i St. Johns 17. januar 2019.

I lufthavnen i St. Johns faldt der i løbet af fredagen 76,2 centimeter sne. Det er ifølge den canadiske vejrtjeneste den største mængde sne, der er faldet i St. Johns på en enkelt dag, siden målingerne begyndte i 1942.

Den tidligere rekord lød på 68,4 centimeter sne, der faldt 5. april 1999.

Det rekordkraftige snefald og vindstød langt over grænsen for orkan, der nåede 44 meter per sekund, gav kraftig snefygning, der fik himmel og jord til at stå i et.

På indfaldsvejene til St. Johns berettede det lokale vejvæsen om snedriver på op til fem meters højde.

De meterhøje snedriver begravede både biler og huse, mens mange veje var ufremkommelige på grund af snemasserne.

Flere af byens indbyggere måtte i ordets bogstaveligste forstand grave sig ud af deres huse efter snestormen.

Siden fredag har St. Johns været erklæret i undtagelsestilstand, og alle byens 110.000 indbyggere er blevet opfordret til at holde sig indendøre, mens al udkørsel blev forbudt.

Byens forretninger, kontorer og skoler blev fredag beordret til at lukke, og ifølge nyhedbureauet Associated Press var mere end 21.000 indbyggere natten til lørdag uden strøm.

Det forventes ifølge den canadiske tv-station CBC, at undtagelsestilstanden først bliver ophævet i løbet af mandagen.

Samtidig har regionen Newfoundland og Labrador bedt den canadiske regering om hjælp til snerydning og ambulancetransport. Ifølge CBC ventes det canadiske forsvar at blive indsat i løbet af søndagen for at hjælpe den hårdt vinterramte region.

Under snestormen måtte sneplove køre eskorte for brandvæsen og ambulancer, mens enkelte patienter med snescooter blev transporteret til hospitaler.

Også St. Johns internationale lufthavn blev fredag lukket på grund af snestormen, og ifølge lufthavnens hjemmeside vil den tidligst genåbne sent søndag aften lokal tid, hvor der er planlagt enkelte flyafgange.

Efter snestormen i St. Johns.

Lavtryk udviklede sig til en atmosfærisk bombe

Den voldsomme snestorm over Newfoundland var et resultat af et lavtryk, der udviklede sig meget kraftigt, mens det fra USA bevægede sig op langs den amerikanske og canadiske østkyst for natten til lørdag dansk tid at passere lige øst om Newfoundland.

Lavtrykket nåede på sin vej at udvikle sig som en atmosfærisk bombe, der er en betegnelse, som anvendes om lavtryk, hvor lufttrykket falder med 24 hektopascal eller mere på 24 timer.

Hektopascal er målenheden for lufttryk. Tidligere anvendte man milibar.

Fra natten til torsdag, da lavtrykket lå over USA og 48 timer frem, til det natten til lørdag havde passeret Newfoundland faldt lufttrykket i lavtrykkets center med 57 hektopascal. Alene fra natten til fredag og de efterfølgende 24 timer var trykfaldet i lavtrykkets center på 29 hektopascal.

Stormlavtrykket lå fredag aften kl. 20 dansk tid nær New Foundland.

Newfoundland blev passeret af lavtrykkets fronter, som i mere end et døgn lå hen over den østlige del af New Foundland, og dermed kunne give det kraftige og vedvarende snefald i St. Johns.

Snestormen varede i over et døgn

I den internationale lufthavn i St. Johns blev der i 29 timer fra fredag klokken 9 dansk tid og frem til lørdag klokken 14 uafbrudt meldt om snefald.

Da snestormen kulminerede fra fredag aften klokken 22 dansk tid til lørdag klokken 3, blev der fem timer i træk meldt om kraftigt snefald.

Det var også i dette tidsrum vinden kulminerede med vindstød på mellem 30 og 44 meter per sekund.

Den deraf følgende kraftige snefygning og det kraftige snefald gav i 17 timer sigtbarhed på mellem 200 og 400 meter i lufthavnen i St. Johns.

Mens snestormen rasede lå temperaturen på mellem tre og syv graders frost.

Det er ikke overstået med snevejr i denne omgang. Endnu et kraftigt lavtryk skal det kommende døgn passere tæt på Newfoundland med mere sne, som allerede ventes at kunne falde fra i nat og frem til i morgen.