Vejr

Voldsomste lavine nogensinde i Island - udløser seks meter høj tsunami

Sunkne både ligger i havnen i Flateyri efter lavinen 14. januar. Scanpix / Icelandic Coastguard

Flere laviner ramte den nordvestlige del af Island. De ramte i samme område, som i 1995 var udsat for den største lavinekatastrofe i Islands historie.

Den lille by Flateyri i det nordvestlige Island er omkranset af volde, der skal kunne modstå laviner. Alligevel blev byen tidligere på ugen ramt af to store laviner, hvoraf den ene bliver betegnet som den værste, der nogensinde har ramt landet.

De to laviner blev udløst tirsdag aften, og med op til 200 kilometer i timen sendte de enorme mængder sne ned mod Flateryri.

Den ene var så kraftig, at lavinesikringen ikke kunne modstå lavinen, der ramte et hus i den øverst beliggende del af byen.

Resten af lavinen fortsatte ned over et havneområde og videre ud i fjorden, mens en anden lavine på den modsatte side af byen ramte en marina.

Her ødelagde de enorme mængder sne og bølger forårsaget af lavinen ifølge den islandske tv-station RÜV alle både i marinaen undtagen én.

Lavinen sendte store mængder sne ud i fjorden.

Lavine skabte seks meter høj tsunami

Samtidig med lavinerne i Flateyri blev en tredje lavine udløst på et fjeld i den nærliggende fjord Sugandafjörður. Den skabte i den blot 600 meter brede fjord en tsunami på seks meters højde, der ramte byen Suðureyri.

Tsunamien skyllede ind over byen og forårsagede skader på huse og bygninger i havneområdet, men ingen mennesker kom noget til.

Pige lå 40 minutter under to meter sne

Ifølge Morgunbladid kunne en mor sammen med to børn redde sig ud af det hus i Flateyri, der blev ramt af lavinen, mens en 14-årig pige lå begravet under snemasserne i 40 minutter, inden hun blev reddet.

Egill Ólafsson, en af de redningsfolk, der kort tid efter nåede frem til huset, fortalte til Morgunbladid, at huset var fyldt med sne, og at der kun var 50 til 60 centimeter frit op til loftet, hvor redningsfolkene kravlede ind.

Ved hjælp af lavinestænger fandt de den 14-årige pige, der var begravet under to meter sne.

Hun, hendes mor og de to søskende blev reddet af den islandske kystvagt og efterfølgende sejlet til hospitalet i Ísafjörður.

Flateyri set fra helikopter efter lavinen 14. januar. Lavinesikringen ses ovenfor byen, og den kraftigste del af lavinen bevægede sig udenom Flateyri for at ende i fjorden.

Kraftigste lavine nogensinde på Island

Ifølge den islandske vejrtjeneste er den ene af lavinerne ved Flateyri den voldsomste, der nogensinde har ramt Island, og radarmålinger viser, at lavinen havde en hastighed på mellem 150 og 200 kilometer i timen, da den rasede ned ad den stejle fjeldside.

Lavinerne i det nordvestlige Island kom efter to døgn med kraftigt snefald og blæsende vejr med vindstød af stormstyrke.

Det nordvestlige Island har haft de største lavinekatastrofer

Lavinen i Flateyri bragte minder om de to værste lavinekatastrofer i Islands historie.

To laviner ramte med ni måneders mellemrum netop Flateyri og den nærliggende mindre by Súðvík i det nordvestlige Island.

I januar 1995 ramte en 200 meter bred lavine tidligt om morgenen Súðvík, hvor den ramte 19 huse. 14 mennesker mistede dengang livet.

I oktober samme år blev Flateryri ramt af den indtil da voldsomste lavine i Island, hvor 17 huse blev ødelagt af lavinen, der kostede 20 mennesker livet.

Flateyri ligger nedenfor det 660 meter høje fjeld Skollahvilt. Lavinesikringen ses som en vold ovenfor byen.

Katastrofen i Flateyri betød, at der som lavinesikring efterfølgende blev bygget en stor vold omkring byen.

Den har indtil tirsdag holdt laviner på afstand af den lille by med 200 indbyggere.