Vejr

Usædvanlig mild vinter i Moskva – får varmen fra vest

På denne tid af året er det normalt frosten, der hersker i Moskva - men ikke i år.  Sergei Savostyanov/TASS/Ritzau Scanpix

Vestenvinden blæser varmen fra Skandinavien hen over Moskva, hvor man ellers er vant til hård russisk vinter.

Danmark er for øjeblikket midt i en mild vinter, men vi er ikke de eneste. Selv i Moskva, hvor indbyggerne er vant til betydeligt lavere grader og masser af sne lige nu, er der grønt og meget mildere, end der plejer. Det fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Normalt kommer en hård vinter i Danmark ind med østenvinden fra Rusland, men i år er tingene vendt på hovedet, så de i stedet får varmen med vestenvinden ovre fra os.

- Det er ikke sådan, at der ikke er koldt i Rusland, men den hårde kulde ligger på den anden side af Ural-bjergene, og det er altså ikke noget, der ændrer sig, hvis der bare kommer nogle dages østenvind. I Moskva er der usædvanligt mildt denne vinter, forklarer Sebastian Pelt.

Den gennemsnitlige dagtemperatur for januar er normalt minus fire grader i Moskva, mens den ligger på minus ni om natten. Det giver en gennemsnitstemperatur for hele døgnet på minus 6,5 grader.

I år er gennemsnitstemperaturen for hele døgnet i Moskva plus 0,2 grader beregnet ud fra de første 16 dage af januar.

- Det er altså 6,7 grader varmere end det, moskovitterne er vant til. Gennemsnittet for hele døgnet er varmere end den temperatur, man normalt kunne forvente at komme op på som det varmeste om dagen, siger Sebastian Pelt.

Og det kan også ses i gadebilledet. Der ligger hvidt enkelte steder, men det er tydeligt, at den sne, der normalt får lov til at blive liggende, smelter i stedet.

Normalt har Moskva frost på denne tid af året. Nu er gennemsnitstemperaturen i plus.

- Derudover kommer, at de ikke har haft en eneste nat, hvor temperaturen er kommet under minus 6,0. Det er virkelig ekstremt, faktisk helt uhørt, siger Sebastian Pelt.

Han minder om, at når gennemsnittet normalt ligger på minus ni, er der store udsving omkring gennemsnitstallet, hvilket betyder, at det mange nætter normalt vil være meget koldere endnu.

Og den usædvanlige varme går helt tilbage til december. De varmeste dage denne vinter var juleaftensdag og juledag, der begge var oppe på hele syv grader. Det er 10 grader varmere end gennemsnittet for december, der normalt ligger på minus tre.

- Normalt er der 17 dage med sne i december, og i år har der kun været fem. Meget af det, der normalt er faldet som sne, er faldet som regn i stedet, slutter Sebastian Pelt.