Vejr

Regn på vej til Australien - men den skaber også problemer

Der er langt om længe regn på vej til flere af de områder i Australien, som oplever skovbrande netop nu. Saeed Khan / Ritzau Scanpix

Langt om længe er der udsigt til regn i dele af det sydøstlige Australien - men regnen giver også nye problemer.

Omfattende naturbrande har raset over flere områder i Australien siden august, hvor store skov- og naturområder er gået til i flammerne.

Men nu er der efter lang tids venten for første gang længe udsigt til flere større regnvejr, som tilsammen kan give anseelige mængder regn i løbet af de kommende dage.

Efter at vejret over Australien i store træk har været højtrykspræget i længere tid, er der nu udsigt til, at et lavtryk med særdeles tiltrængt regn kan give en naturlig, hjælpende hånd til de omfattende naturbrande. Allerede torsdag er der faldet regn flere steder i det sydøstlige Australien, ligesom der onsdag også var spredte regn- og tordenbyger, der gav lokale regnskyl.

Et lavtryk over det nordøstlige Australien vil de kommende dage give tiltrængt regn til den australske østkyst.

Der kan falde over 100 millimeter visse steder - men det skaber også nye problemer

Der er dog heldigvis endnu mere regn på vej - og det skyldes dannelsen af et lavtryk, der vil sende fronter med regn- og tordenbyger ind over det østlige Australien fra Stillehavet.

Selvom det er usikkert, hvor der falder mest regn, så er det ganske sikkert, at der lokalt kan komme ganske store regnmængder. De seneste vejrmodeller indikerer, at der på strækninger langs den australske østkyst, stedvis kan falde op mod - eller over - 100 millimeter regn i løbet af de næste dage, hvor navnlig den kommende weekend ser ganske våd ud flere steder.

Samlede nedbørsmængder over Australien frem til tirsdag aften i næste uge. De lille nuancer angiver områder, hvor der kan falde mere end 50 millimeter regn. Samtidigt viser kortet de steder, hvor der netop nu er naturbrande.

Da nedbøren blandt andet falder i form af kraftige regn- og tordenbyger, så er der en risiko for, at lyn kan antænde nye brande. Heldigvis vil de største nedbørsmængder dog også falde i forbindelse med kraftige tordenbyger, hvor der kan falde store mængder regn på kort tid. Udover lynnedslag kan tordenbygerne også været ledsaget af hagl.

De seneste dage har der allerede været kraftige regn-, hagl- og tordenbyger flere steder, og de har givet anledning til nye problemer. Enkelte steder er vejstrækninger skyllet bort, ligesom de pludselige nedbør på den knastørre jord har givet anledning til dannelse af jordfaldshuller, hvor jorden synker sammen og danner et hul.

Tirsdag aften australsk tid er der blandt udsendt varsel om kraftige tordenbyger i dele af Queensland, hvor der kan optræde kraftige vindstød og store mængder regn på kort tid. På blot én time er der i Bawnduggie faldet 55 millimeter regn.

2019 blev det varmeste og tørreste år i Australiens historie

Regnen, der falder det kommende stykke tid, falder på et særdeles tørt sted.

2019 blev samlet set både det varmeste og tørreste år, der er målt i australsk vejrhistorie. De landsdækkende australske temperaturmålinger startede i 1910, og 2019 endte med en gennemsnitstemperatur for hele året, der blev 1,52 grader over klimanormalen fra 1961-1990. Samtidig blev den hidtidige varmerekord på 1,33 grader over normalen fra 2013 slået med 0,19 grader.

Gennemsnitstemperaturen for hvert år i Australien siden 1910. Henholdsvis positive og negative værdier udregnes i forhold til den gældende klimanormal fra 1961-1990. 2019 blev det varmeste år i australsk vejrhistorie.

Ikke nok med at det forgange år endte rekordvarmt, så har australierne ikke oplevet så tørt et år siden år 1900, hvor de australske nedbørmålinger påbegyndtes. Med blot 277,6 millimeter i løbet af 2019 svarer det til en nedbørmængde, der er 40 procent under normalen.

Derudover blev den 117 år gamle rekord for det tørreste år - fra 1902 - hvor der faldt 314,5 millimeter henvist til en andenplads over tørreste år målt i Australien. Nedbørmæssigt endte 2019 med en årsnedbør, der var 12 procent under den gamle rekord.

Det er kombinationen af både rekordtørke og rekordvarme, der har været medvirkende til, at naturbrandene har kunnet udvikle sig så omfattende og alvorligt, som det har været tilfældet i denne sæson, hvor det netop nu fortsat er højsommer på den sydlige halvkugle.

Årsnedbør i Australien siden 1900. Henholdsvis positive og negative værdier udregnes i forhold til den gældende klimanormal fra 1961-1990. 2019 blev det tørreste år i australsk vejrhistorie.

2019 blev herhjemme det vådeste år, der er målt, sammen med 1999, hvor der i alt faldt 905 millimeter regn. Det er 193 millimeter mere regn over den normale regnmængde, man kan forvente i løbet af et år i Danmark - som er 712 millimeter.