Vores jord

Milde vintre får storke til at droppe turen mod syd

Så længe der er mad nok, behøver de store trækfugle ikke at flyve tusindevis af kilometer for at overvintre i Afrika.

Det har altid været børnelærdom, at storkene flyver til Afrika om vinteren, men det er ved at ændre sig. I takt med de mildere vintre, er der flere og flere storke, der vælger at blive hjemme.

Derfor er det nu muligt at se overvintrende storke kun 50 kilometer syd for grænsen i Bergenhusen i Slesvig-Holsten.

- Der har altid været storke, der har overvintret i yngleområderne i Slesvig-Holsten og i Danmark, men det var enkeltstående tilfælde. Men de seneste 20-30 år er antallet vokset støt, fortæller biologen Kai-Michael Thomsen fra den tyske naturfredningsforening NABU.

Han viser TV 2 Vejret rundt i Bergenhusen, og det tager ikke mange minutter at finde en rede med storke i.

Bergenhusen er et tilløbsstykke for storkeentusiaster - også fra Danmark. De store engområder omkring den lille by er optimale forhold for storkene, og så driver NABU et lille storkemuseum i byen.

Samtidig har byens borgere på eget initiativ hejst høje pæle med en platform til storkereder, hvis de da ikke har dem direkte på taget.

Storkene hygger sig i deres rede i Bergenhusen.

Fra Bergenhusen er det også oplagt at tage på en udflugt ud i nationalparken vest for byen, hvor der ifølge biologen stort set er storkegaranti.

Når storkene normalt flyver sydpå, er det ikke fordi, de ikke kan holde til kulden. Det handler om, at det bliver for svært for dem at finde mad.

Et sjældent syn i Danmark, men ikke Slesvig-Holsten.

- Mangel på føde er årsagen til, at storkene trækker mod syd. Når der er frost og sne, så kan de ikke finde mus. Men det er ikke længere sådan, at der ligger sne hver vinter, så de kan finde tilstrækkeligt med føde her, siger Kai-Michael Thomsen.

Og skulle vejret slå om til hård vinter, er det ikke sådan, at stivfrosne storke vil falde døde til jorden, hvis ikke de er trukket mod syd i tide.

- Det er ikke farligt for storkene. Tværtimod undgår de det lange og farlige træk mod syd. Og skulle det faktisk blive koldere, så er storke fugle, og de kan flyve, så de kan flyve et stykke mod syd, hvor de kan finde føde, forklarer Kai-Michael Thomsen.

Kan flyve hen over Danmark på halv dag

Storkene kan uden problemer tilbagelægge 600 kilometer på en dag, så de kan relativt nemt komme syd for snegrænsen, hvis de mangler mad. Der er til sammenligning omkring 360 kilometer fra Gedser til Skagen tværs over Danmark. Og Tyskland er godt 800 kilometer fra syd til nord.

Bergenhusen ligger som nævnt kun en ganske kort køretur syd for grænsen, men fortsætter udviklingen vil det også kunne ses herhjemme.

- Bestanden af hvide storke er i stigning, særligt i det vestlige Tyskland, herunder Slesvig-Holsten. Og hvis udviklingen fortsætter, så vil der også i Danmark være flere storke om et par år, siger Kai-Michael Thomsen.