Vores jord

NASA: Sådan rejser partikler fra Australiens skovbrande Jorden rundt

Røgen fra naturbrandene kan tydeligt ses fra rummet, men små partikler ryger helt op i stratosfæren, og der kan de rejse hele Jorden rundt.  Nasa Earth Observatory Handout / Ritzau Scanpix

Partikler fra Australien har krydset både New Zealand og Sydamerika - med tiden kan de ende tilbage i Australien igen.

De australske naturbrande spreder ikke bare ødelæggelse lokalt. Faktisk kan brandene spores kloden rundt - i hvert fald på den sydlige halvkugle.

Det amerikanske rumforskningsinstitut NASA har lavet en illustration, der viser, hvordan partikler fra brandene ender i stratosfæren, hvor de kan blive sendt tusindvis af kilometer rundt om Jorden.

Partiklerne skydes op af nogle særlige skyer ved navn pyrocumulonimbus, der opstår over for eksempel naturbrande eller vulkaner.

En cumulonimbus – altså uden pyro – er den karakteristiske amboltformede bygesky, der normalt varsler uvejr.

Inde i skyerne er en enorm opdrift, hvilket kan sende partiklerne op i 16 kilometers højde, hvor de går fra troposfæren til stratosfæren og dermed ind i nogle kraftige luftstrømme.

De lyseblå og gule skyer markerer partiklernes færd.

Effekt skal undersøges nærmere

Partiklerne kan påvirke de atmosfæriske forhold over hele jorden, men præcis hvordan er forskerne ifølge NASA ved at undersøge.

De kan for eksempel påvirke det lavereliggende skylag, men der er for øjeblikket ikke noget klart billede af, om det grundlæggende vil have en opvarmende eller afkølende effekt.

NASA kortlægger partiklernes færd ved blandt andet at lave ultraviolette satellitbilleder og undersøge radioaktiviteten i stratosfæren. Dermed kan de se, hvordan partiklerne bevæger sig hen over Sydamerika og videre rundt om jorden.

Gul sne på New Zealand

På New Zealand, flere tusinde kilometer fra de australske skovbrande, har man allerede set de håndgribelige spor af de højtliggende luftstrømme.

Allerede for to uger siden kunne man her se, at sneen på gletsjeren Franz Joseph fremstod nærmest som karamelliseret. Farven var partikler fra Australien.

Røgen fra brandene er nået så langt væk som til Chile og Argentina i Sydamerika, hvor solnedgangene er blevet helt røde på grund af røgpartiklerne.

Luftstrømmene bevæger sig ikke hen over ækvator, og dermed vil partiklerne næppe kunne spores på vores halvdel af kloden.

NASA forventer, at resterne af den australske røg som minimum vil kunne rejse hele Jorden rundt én gang.