Vejr

Meteorologer advarer: Ekstremt vejr i 2020

Ekstremt vejr - som her den tropiske cyklon Fani i maj sidste år - kan forekommer mere hyppigt i 2020. Ho / Ritzau Scanpix

Hvis temperaturen stiger, kan det få stor betydning for vejrets kræfter, siger Jens Ringgård fra TV 2 Vejret.

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) oplyser ifølge AFP, at 2019 var det næstvarmeste år, som er målt, og advarer om ekstremt vejr i 2020 og fremad.

Den globale gennemsnitstemperatur var 1,1 grad højere end gennemsnittet i anden halvdel af det 19. århundrede, siger FN-organet WMO, der har hovedkvarter i Genève.

Med hensyn til varme er 2019 kun overgået af rekordåret 2016, hvor vejrfænomenet El Niño var med til at skabe varmerekord.

- Med den nuværende udledning af CO2 er vi på vej mod temperaturstigninger på mellem tre og fem grader celsius sidst i dette århundrede, siger WMO-chefen i en erklæring.

Hvis temperaturen stiger, kan det få stor betydning, forklarer TV 2 Vejrets Jens Ringgård.

- Det lyder måske ikke af meget, når man siger, det bliver en grad varmere, men temperaturen har stor betydning for vejrets kræfter. Når det bliver en grad varmere, kan luften indeholde otte procent mere vand. Det betyder, at regnvejr kan blive mere voldsomme, siger Jens Ringgård fra TV 2 Vejret.

Større konsekvenser

Og konsekvenserne bliver endnu større, hvis det bliver varmere.

- Tre grader varmere og så kan en regnbyge smide cirka 25 procent mere regn – det kan nemt være forskellen på oversvømmelse og på, at kloaknettet kan føre regnen væk, siger Jens Ringgård.

Voldsomt vejr har også forbindelse til havets temperatur.

- Tropiske orkaner, som er det mest voldsomme vejrfænomen som findes, kræver mindst 26 grader varmt havvand. Stiger området med så varmt vand, er der også flere steder, hvor tropiske orkaner kan dannes. Desuden kan tropiske orkaner også blive mere voldsomme med varmere havvand – havvandet er så at sige orkanernes benzin, siger Jens Ringgård.