Vejr

Gondoler står på bunden af kanalerne i Venedig

Venedig 11. januar 2020.  Manuel Silvestri / Ritzau Scanpix

Mens 2019 bød på den største oversvømmelse i over 50 år, så når vandstanden 50 centimeter under det normale søndag aften.

Venedigs kanaler påvirkes meget af vejr og astronomi. I 2019 oplevede indbyggere og turister flere gange, at vandstanden nåede op over de 140 centimeter, som betyder, at der kommer alvorlige oversvømmelser i den historiske by.

De seneste dage har problemet været det modsatte - at vandstanden er usædvanlig lav. Det er et langt mindre problem, men det giver spektakulære billeder i Venedig. Det samme så man i øvrigt også i februar 2018.

Lav vandstand i Venedigs kanaler.

Fuldmånens betydning

Både ved ekstrem højvande og ekstrem lavvande er det tæt på fuldmåne. Det skyldes, at tidevandet styres af solens såvel som månens tyngdekraft. Når det er fuldmåne, arbejder de to bidrag sammen og skaber det, man kalder springflod - den maksimale tidevandsforskel.

Det var fuldmåne natten mellem fredag og lørdag, og i dag søndag er amplituden mellem lavvande og højvande en meter. Sidst på formiddagen løftede tidevandet vandstanden 70 centimeter op, og i aften forårsager det, at vandstanden falder til -30 centimeter.

Prognose søndag aften klokken 18. I områder med tætte linjer (isobarer) er det blæsende - som ved Danmark. I områder med langt mellem isobarerne er det tæt på vindstille - som ved Venedig.

Den anden bidragyder er vejret. I øjeblikket er der næsten vindstille, men til gengæld er trykket højt, hvilket skubber ned på vandet. Som tommelfingerregel kan man sige, at vandstanden falder en centimeter per hektopascal, når trykket er højere end normaltrykket. Lige nu er trykket knap 20 hektopascal højere end de 1013 hektopascal, som er det normale.

Vandstand i Venedig. Klokken 18 søndag aften ventes vandstanden i -50 centimeter. Cirka 30 centimeter skyldes tidevand, og højt lufttryk sænker vandstanden yderligere cirka 20 centimeter.

Derfor giver vejr og astronomi tilsammen en vandstand, som er 50 centimeter under det normale, søndag aften. På ovenstående grafik kan man se en stiplet linje, som er det astronomiske bidrag. Den blå linje er vandstandsprognosen, og den ligger i hele perioden under den stiplede linje. Det skyldes altså svag vind og højt tryk.