Vejr

Orkanstød, voldsomme bølger og snefald i græske ferieområder

Sne i bjergene den 6 Januar 2020. Falakro i det nordøstlige Grækenland Dimitris Tosidis / Ritzau Scanpix

Der er oversvømmelser på Kreta og orkanstød i Skyros.

Vi kender øer som Kreta og Mykonos som ferievenlige destinationer for danske solturister, men lige nu blæser det voldsomt fra nordøst med kulde, med oversvømmelser og sne som følge.

Der er flere steder i de græske bjerge faldet sne de seneste dage, og måske kan der også komme sne til Kreta tirsdag.

I lufthavnen i Skyros, en ferieø midt i Det Ægæiske Hav, har der været vindstød af orkanstyrke, mens der flere andre steder har været stormstød - heriblandt på ferieøer som Kreta og Mykonos

Prognose af tryk  og nedbør til middag tirsdag.

Det er et lavtryk i det østlige Middelhav, der er årsagen til det voldsomme vejr. Lavtrykket har mandag trukket kold luft fra nord ned over Grækenland. På ovenstående prognose kan man se, at lavtrykket vil give sne til Nordvest-tyrkiet tirsdag. Prognosen viser desuden, at der endnu kan komme sne til bjergene på Kreta tirsdag.

Sædvanligvis kan man nyde havet fra bænkene på havnen ved Chania, som er den største by på Kreta. Her var der oversvømmelser mandag, og ovenstående billede viser, hvordan bølgerne bevæger sig over kajkanten.

Kreta fik 20 dages regn på et døgn

Ved Heraklion, der også ligger på Kreta, faldt der mandag 59,2 millimeter regn. Normalt falder der cirka 90 millimeter i januar, og til sammenligning falder der 57 millimeter nedbør i Danmark i januar. I skrivende stund melder målestationen ved Heraklion om vindstød nær stormstyrke.

Cypern var også mærket af det usædvanligt kraftige blæsevejr. Her lå man på østsiden af lavtrykket med sydvestenvind. Derfor var det var kun blæst og regn der ramte Cypern. Lavtrykket vil de næste dage bevæge sig langsomt mod øst samtidig med, det efterhånden svækkes.

Prognose af nedbør frem til fredag aften.

Der ventes mellem 30 og 70 millimeter regn på Kreta de næste dage, mens Cypern antageligt får mellem 20 og 40 millimeter regn.