Klimaforsker: - Mine børn kommer til at vokse op i en mere ekstrem verden

En af verdens førende klimaforskere anslår, at temperaturen er steget op til fire grader om 80 år.

- Som tingene har ændret sig over de seneste årtier, bliver jeg mere og mere bekymret. Der er ingen tvivl om, det bliver varmere, vådere og mere ekstremt.

Sådan lyder det fra en af verdens førende klimaforskere, Sebastian Mernild, der blandt andet er medforfatter til flere af FN’s klimarapporter. Til daglig er Sebastian Mernild administrerende direktør for det norske klimaforskningscenter Nansen Center og professor i glaciologi.

TV 2 Vejret har inviteret den danske forsker ud på en køretur i vejrbilen til en snak om klodens tilstand. Og verden, som vi kender den, er under forandring:

- Jeg har to børn på syv og ti år. Den verden, de kommer til at vokse op i, bliver anderledes vejr- og klimamæssig, end den vi selv, har været børn i.

Forandringerne mod grønnere løsninger er oppe mod en stor udfordring i form af voksende befolkningstal. Inden for de kommende 30 år forventes Jordens befolkning at nå næsten 10 milliarder mennesker. Samtidig stiger levestandarden og ikke mindst levealderen.

- Det er en klimacocktail, der ser lidt bekymrende ud, siger Sebastian Mernild.

Enorme elementer i spil

Det er klodens helt store fysiske systemer, der er sat i spil. En enkelt gletsjer kan hurtigt smelte, men når vi taler om de enorme mængder vand fanget i klodens iskapper, skal der meget til at sætte processerne i gang. Men modsat skal der tilsvarende meget til at processerne til at stoppe.

Konsekvenserne er ikke bare enorme. De er ogsĂĄ meget langvarige.

- Du kan sammenligne det med at skubbe en lastbil. Du skal bruge rigtig meget energi på at få den til at rulle, men når den først begynder at rulle, er den vanskelig at standse igen, lyder det fra Sebastian Mernild.

Antallet af ekstrem hændelser stiger

Allerede nu ser Sebastian Mernild mange flere ekstreme hændelser. Vejret er simpelthen mere vildt, end det var for årtier siden. Og det er set med forskerbriller. Altså når man kigger på mere end blot enkelthændelser som en enkelt rekordsommer eller et ekstremt vådt efterår. Det er summen af ekstreme hændelser, som er stigende.

- Når vi kigger på det, der sker i atmosfæren, så går vi mod mere ekstremt vejr. Vi har en ophobning af energi i vores jord-atmosfæresystem, fordi vi har en kraftigere drivhuseffekt end tidligere, forklarer Sebastian Mernild.

Fordi Sebastian Mernild er professor i glaciologi, har han adskillige gange været i Grønland, hvor han med egne øjne har set, hvordan gletsjerne har trukket sig tilbage.

- Det har virkelig været en øjenåbner. Lige pludselig skal man gå 200 meter længere ind i landskabet end nogle år tidligere. Der får man virkelig syn for sagen. Isen smelter jo bare, jo varmere det bliver, siger han.

Det er sagt igen og igen

Professoren arbejder for øjeblikket på FN’s sjette klimarapport, og hovedkonklusionerne har stort set ikke ændret sig siden den første. Derfor undrer det ham også, at politikerne ikke har grebet mere drastisk ind i forhold til klimaforandringerne. Men han tror, at en del af forklaringen ligger i de forskellige tidsperspektiver.

Klimaforskerne ser årtier og århundreder frem, mens politikerne måske ikke ser længere frem end næste finanslov samt måske helt frem til næste valg. Altså maksimalt fire år.

- Den eneste måde at komme ud af det her på, er at lave smarte teknologiske løsninger, så vi kan bruge den energi, vi har, meget mere optimalt, siger han.

Tror ikke pĂĄ klimamĂĄl

Selvom Sebastian Mernild er en del af FN-systemet som medforfatter til de omfattende IPCC-rapporter, der fungerer som retningslinjer for verdens beslutningstager, har han ikke så store forhåbninger for, at FN’s klimamål bliver opfyldt.

Han forudser en betydeligt varmere, vĂĄdere og mere ekstrem verden:

- Temperaturmæssigt er jeg bange for, at vores verden er tre til fire grader varmere i 2100 end det førindustrielle niveau.