Vejr

Synkende hovedstad ramt af værste skybrud nogensinde

Ekstreme mængder regn og en synkende by er hovedårsag til oversvømmelser, der har kostet over 20 mennesker livet.

Det voldsomme skybrud, der nytårsaften ramte Jakarta, gav så store mængder regn, at der aldrig tidligere er målt større nedbørmængder i den indonesiske hovedstad.

29 mennesker omkom i vandmasserne, da skybruddet oversvømmede store dele af den lavtliggende millionby.

Mindst 62.000 blev evakueret under skybruddet, og i flere bydele måtte folk tilbringe natten til 1. januar på hustage, mens de ventede på at blive reddet.

Oversvømmelse i Jakarta 1. januar 2020.
De store nedbørsmængder førte ødelæggelser med sig.

Værste skybrud i mindst 130 år

Himlen åbnede sig over Jakarta, da en kraftig tordenbyge nytårsaften dansk tid passerede hen over byen.

Mest regn faldt der i de sydlige forstæder, hvor der ifølge den indonesiske vejrtjeneste, BMKG, kom hele 377 millimeter i den internationale lufthavn Halim Perdanakusuma.

Oversvømmelser langs Ciliwung-floden i Jakarta 2. januar 2020.

Ved observatoriet i Jakarta, hvor der er foretaget nedbørmålinger siden 1890, er der ikke tidligere målt nedbørmængder over 250 millimeter på et døgn. De enorme nedbørsmængder, der faldt nytårsaften, er således de største målt på et døgn noget sted i hovedstaden i de seneste 130 år.

I den nordlige del af Jakarta gav skybruddet mellem 146 millimeter og 189 millimeter regn.

Ifølge den indonesiske vejrtjeneste betegnes nedbørmængder på 150 millimeter eller derover i løbet af et døgn som værende ekstremt.

Senest et tilsvarende skybrud ramte Jakarta, var i 2007, hvor der faldt 340 millimeter på et døgn. Dengang omkom 50 mennesker.

Under et skybrud i 2017 omkom 47 i vandmasserne i Jakarta.

Der faldt 377 millimeter regn, da en kraftig tordenbyge udviklede sig over det nordlige Java. Video: Anders Brandt

Mere end dobbelt så meget regn som under skybruddet i København i 2011

De 377 millimeter nedbør svarer til, der i gennemsnit faldt 62 millimeter hver halve time.

Det er nedbørmængder, der svarer til mere end firedobbelt skybrud, men de har med sikkerhed været større under den mest intense del af det voldsomme regnskyl.

Oversvømmelse i Jakarta 1. januar 2020.

Sammenlignet med danske forhold faldt der 153 millimeter under skybruddet i København i sommeren 2011.

Dengang blev den største mængde nedbør på 30 minutter målt til 63 millimeter. Det er det voldsomste skybrud nogensinde registeret i Danmark.

Synker med 25 centimeter om året

Det voldsomme skybrud kommer midt i den indonesiske regntid, hvor der i både januar og februar normalt falder 300 millimeter regn på en måned.

Når de regnskyl er kraftigst, opleves ofte oversvømmelser i Jakarta.

De er blev hyppigere inden for de seneste år. Hovedårsagen er, at Jakarta synker med op til 25 centimeter om året – eller det der svarer til to en halv meter på ti år – og 40 procent af byen ligger nu under havets overflade.

Oversvømmelse i Jakarta 1. januar 2020.

13 floder løber gennem byen. I forbindelse med de kraftigste regnskyl går floderne over deres breder, da vandet i de lavtliggende ydre områder af floderne ikke kan løbe ud i havet.

Årsagen til, at Jakarta synker, er udvindingen af grundvand til byens 30 millioner indbyggere. I takt med grundvandet pumpes op, synker det sumpede område, som Jakarta er bygget på.

Den indonesiske regering har planer om at flytte hovedstaden fra det oversvømmelsestruede Jakarta på den nordlige del af øen Java til øen Borneo.