Vejr

Norge sætter ny varmerekord: 19 graders varme i januar

Temperaturerne når nærmest et sommerligt niveau på den norske vestkyst

Termometret nåede torsdag op på 19 grader i Sunndalsøra på Norges vestkyst, og dermed er en ny norsk varmerekord for januar en realitet. Det skriver nrk.no.

Rekorden er opsigtsvækkende af flere årsager.

Der blev allerede torsdag morgen udråbt en rekord på 18,6 grader i to nærliggende kommuner, men den fik ikke lov til at blive stående meget længere tid, end det tog at udråbe den.

Den hidtidige rekord inden da var 17,9 grader målt for 30 år siden.

Med den nye rekord har Sunndalsøra, der ligger mere end 500 kilometer nord for Danmark, nu den norske varmerekord for alle tre vintermåneder.

- Det er rart at sætte varmerekorder, men det har en vis bismag, når det sker samtidig med, at hele klimaet er under forandring, siger Sunndalsøras borgmester, Ståle Refstie, der ikke gør sig mange forhåbninger om vintersport i år.

- Det ser sort ud for skiføret, og der forventes varmt vejr i den kommende tid. Kælken skal nok pakkes væk, siger han.

Det er en fønvind-effekt, der gør, at det kan blive så varmt nede ved de norske fjorde. Det er normalt med fønvind i området, men det er første gang, at den varme faldvind får temperaturen helt op på 19 grader.

Føneffekten opstår, når fugtig vind først presses over et fjeld, hvor den afgiver fugt på vej op og varmes op på vej ned.

Varmen er ikke forbeholdt Sunndalsøra. I Trondheim er der målt 10,2 grader, hvilket er den højeste temperatur for januar, siden den faste målestation blev etableret der i 1923. Den hidtidige rekord på 10,1 grader havde stået siden 31. januar 1950.