Vores jord

Australske naturbrande farver New Zealands sne gul

Sod og snavs fra de australske naturbrande bliver sendt flere tusinde kilometer med vinden.

Naturbrandene raser videre i Australien og frem mod weekenden bliver forholdene særligt gunstige. Tusinder er jaget på flugt mens det anslås, at næsten en halv milliard dyr er dræbt i flammerne.

Selv i nabostaten New Zealand kan brandene mærkes. De voldsomme naturbrande sender nemlig sodpartikler højt op i luften, og de ender blandt andet flere tusinde kilometer væk på New Zealand. Det ses tydeligt i nationalparken Westland Tai Poutini, hvor sneen på gletsjeren Franz Joseph her efter nytår fremstår nærmest som karamelliseret.

Indtil videre har naturbrandene kostet mindst 17 mennesker livet i de australske delstater New South Wales og Victoria, men dødstallet må formodes at blive højere end det. Alene i New South Wales er 18 mennesker meldt savnede.

Det er normalt med naturbrande i de australske sommermåneder, men de har været usædvanligt kraftige i år, og det har været nødvendigt at evakuere store områder.

Omkring 1300 hjem er gået tabt i flammerne.