Det vilde vejr

Her ramte det vilde vejr verden i 2019

Ødelæggelser i Bahamas efter orkanen Dorian i September 2019.  Loren Elliott / Ritzau Scanpix

Orkanen Dorian nedlagde nærmest Bahamas, men to andre vejrhændelser var dobbelt så dødelige.

Mange steder i verden er man igen i 2019 blevet mindet om hvor, voldsomt vejret kan være. Orkanen Dorian fyldte meget i medierne, da den var ekstremt voldsom, langvarig og ramte områder, som mange danskere kender.

Ødelæggelserne var enorme og dødstallet endte på 673. I Sydøstafrika var orkanen Idai næsten dobbelt så dødelig, og under en ekstremt kraftig monsun i Indien mistede 1900 mennesker livet.

Mest regnfulde september i Indien i over 100 år

Den mest regnfulde periode i Indien kaldes ofte blot monsunen (selvom ordet monsun kommer af arabisk og bare betyder årstid). I Indien ligger den regnfulde tid fra juni til september, og i år blev det den mest regnfulde i 25 år.

Oversvømmelser på et hospital i Indien på grænsen til Nepal. September  2019.

Især september var meget våd, og der meldes om den mest regnfulde september i over 100 år. Monsunregn er til tider voldsom hvert år, men i 2019 havde man dobbelt så mange hændelser, hvor der faldt mere end 200 millimeter på et døgn end normalt. Til sammenligning falder der gennemsnitligt 712 millimeter årlig regn i Danmark.

Orkanen Idai dræbte over 600 i både Mozambique og Zimbabwe

Det er langt fra årligt, at orkaner rammer Afrika, men når det sker, fører det ofte til store tab af menneskeliv. I marts havde orkanen Idai landgang to gange i Mozambique. De voldsomme vinde og oversvømmelser førte til 1300 dødsfald, hvoraf de fleste var i Mozambique og Zimbabwe.

Blot en måned efter at cyklonen Idai hærgede Mozambique, blev det fattige land også ramt af cyklonen Kenneth.

Idai var en orkan lige på grænsen af kategori to og kategori tre. Alligevel var tabet af menneskeliv større end da Dorian, som var en fuldvoksen kategori fem orkan, hærgede Bahamas.

Dorian blev den værste naturkatastrofe i Bahamas historie

Da Dorian ramte Bahamas indeholdt orkanen vindstød på 360 kilometer i timen. Kun én gang tidligere har så kraftig en orkan i Atlanten haft landgang.

Ødelæggelser efter Dorian i Freeport, Grand Bahama. September 2019.

Øerne Great Abaco og Grand Bahama var næsten ikke til at genkende, efter Dorian forlod øerne. På billeder så det næsten ud som om, en overdimensioneret rundsav havde været på besøg. Ødelæggelser var enorme, og dødstallet lød på 673.

Største økonomiske skader i Japan

Mens de største tabstal er sket i fattige lande, er det i rige lande, der er sket størst materiel skade. Tyfonen Hagibis ødelagde for cirka 100 milliarder kroner, og tabstallet var også stort. Cirka 100 japaner mistede livet, da supertyfonen i begyndelsen af oktober ramte Japan.

Ødelæggelser nær Fukushima, Japan i oktober 2019.