Vejr

Tornado skabte ødelæggelser i by ud for London

Væltede træer i Chertsey, sydvest for London, lørdag 21. december 2019 efter en mindre tornado havde passeret området. BPM Media/Telegraph.co.uk

I byerne Chertsey og Shepperton sydvest for London blev indbyggerne lørdag vidne til en tornado, som skabte ødelæggelser.

Det var alt andet end sædvanligt vintervejr, man lørdag oplevede flere steder i det sydlige England. Et kraftigt lavtryk - som også har givet storm og oversvømmelser på den Iberiske halvø og i Frankrig - sendte sine fronter med regn og blæst op over den sydlige del af England lørdag.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Men det blev ikke ved 'almindelig' regn og rusk. Ved byerne Chertsey og Shepperton i Surrey, omkring 30 kilometer sydvest for London, blev der lørdag dannet en mindre tornado.

Tornadoen trak et smalt spor af ødelæggelser gennem området, hvor der væltede adskillige træer, ligesom der er meldinger om biler, som er blevet væltet omkuld af den kraftige hvirvelvind.

Ifølge øjenvidner varede tornadoen blot omkring ét minut, men nåede alligevel at gøre meget væsen af sig. Som det ses på videoen nedenfor, måtte bilister på M25-hovedvejen holde ind til siden, da tornadoen krydsede motorvejen, og vragstumper kom flyvende fra siden i høj fart.

Ifølge Sky News er 26 huse, 13 biler og fire garager beskadiget som følge af tornadoen.

Formentlig en lille tornado

Når vi bruger ordet 'tornado', så skyldes det, at hvirvelvinden ikke dannes på samme måde som 'normale' skypumper. Almindeligvis ser vi skypumper på dage med byger og relativt rolige vindforhold. Her udvikler skypumperne sig fra skyer, hvorfra der normalt ikke falder nedbør.

Tornadoer - som vi kender dem fra USA - udvikles i forbindelse med kraftige tordenbyger og normalt i forbindelse med superceller, som er store, roterende tordenbyger.

De kan dog også udvikle sig fra tordenbyger, der ikke roterer, men hvor der er stærk turbulens og vindforhold, der kan starte dannelsen af en rotation under skyen. Herfra kan hvirvlen strækkes mod jorden, hvor den rammer som en tornado.

At dømme ud fra ødelæggelserne vurderer vi på TV 2 Vejret, at der har været tale om en tornado af EF-0 styrke - på en skala, der går fra nul til fem. Tornadoens styrke vurderes ud fra de ødelæggelser, den forårsager, der omtrentligt kan omsættes til et mål for vindhastighederne.

I en EF-0 tornado vil vindhastighederne normalt være på mellem 29 og 37 meter per sekund. Det svarer til cirka 104 til 133 kilometer i timen. Det er de hastigheder, som ofte måles i vindstød under en 'almindelig' dansk efterårsstorm.

Selvom man på vores breddegrader vil forvente, at tornadoer (og skypumper) typisk dannes i sommerhalvåret, er det ikke enestående med disse fænomener i vinterhalvåret. Den kraftigste skypumpe (eller måske tornado), der har ramt Danmark, slog netop til i vinterhalvåret. Det skete 11. februar 1962, hvor Holstebro blev ramt, og mere end 500 træer blev revet op med rode, mens der også skete store skader på bygninger.