Vores jord

Verdens største opdæmmede sø tørster

Der løber fortsat vand gennem Victoria-vandfaldene, men det er langt fra det normale niveau.  Mike Hutchings / Ritzau Scanpix

Manglende nedbør har alvorlige konsekvenser for to afrikanske lande, der står uden både vand og strøm.

Verdens største menneskeskabte ferskvandsreservoir er nu på det laveste niveau i mere end 20 år. Og det kan få alvorlige konsekvenser for Zimbabwe og Zambia, der får halvdelen af deres strømforsyning fra den opdæmmede sø Kariba.

Det skriver Bloomberg News.

Begge lande har den seneste tid været tvunget til at afbryde strømmen op til 18 timer om dagen i nogle områder på grund af det manglende vand i Kariba.

Weather.com skriver, at den manglende strøm kommer oven i en kritisk situation, hvor 2,4 millioner mennesker i Zambia står til at mangle mad på grund af tørke. Landet har haft ikke haft så lidt nedbør siden 1981.

I Zimbabwe er situationen den samme, men mere omfattende. Her står 7,7 millioner mennesker over for en fødevarekrise.

Slår hårdt i fattige lande

Vandet i den opdæmmede sø er faldet 90 procent i forhold til det niveau, hvor turbinerne på Kariba-dæmningen ville kunne bruges til at genere strøm. Så langt nede har det ikke været siden 1996.

Den manglende strøm rammer de i forvejen fattige lande hårdt økonomisk, skriver Bloomberg.

Zambia, der normalt har positiv økonomisk vækst, står til kun to procents vækst, hvilket er det laveste i mere end 20 år. Zimbabwes økonomi går hele 7,1 procent tilbage.

Normalt fosser vandet ud gennem turbinerne, men vandstanden er kun 10 procent fra at ramme det niveau, hvor turbinerne ikke længere vil kunne bruges. / arkivfoto.

Den lave vandstand falder sammen med den værste tørke i mindst fire årtier i store dele af de to afrikanske lande.

Regnsæsonen, der normalt varer fra oktober til april, har fået en dårlig start, selvom der allerede nu er en bedring i situationen.

Giver kun en fjerdedel af det påkrævede vand

Victoria-vandfaldene 125 kilometer vest for Kariba mangler også vand. De leverer vand til søen via Zambezi-floden. De gav mandag 252 kubikmeter vand i sekundet, hvilket er en fordobling af niveauet i forhold til lavpunktet i november.

Det er også et mulehår bedre end de 234 kubikmeter, der blev målt samme tid sidste år, som var en af de værste sæsoner nogensinde.

Sagen er bare, at turbinerne på Kariba-dæmningen i øjeblikket skal bruge 987 kubikmeter i sekundet, hvilket er næsten fire gange så meget, som der løber til.