Vejr

Julevejret er nu i prognoserne - hvid jul mindre end 100 kilometer fra Danmark

Meget tyder på en grøn og grå jul. (Arkivfoto) Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Julen nærmer sig og igen det store tilbagevendende spørgsmål, om vi får hvid jul.

Vi er nu blot lidt over to uger fra juleaften, og vejrprognoserne viser nu de første bud på, hvordan julevejret bliver.

Selv om prognoserne har lidt svært ved at finde julesneen frem hen over Danmark, skal vi ikke langt væk, før der ligger de krævede 0,5 centimeter sne juleaften.

Meget tyder på, at vi op til jul kommer til at ligge på grænsen mellem den kolde luft over Skandinavien og mildere atlanterhavsluft, og usikkerheden om det præcise julevejr er her 15 døgn før juleaften meget stor.

Hvid jul tæt på Danmark

Tager vi den seneste prognose for pålydende, vil julen blive grøn og grå, men vi skal blot lidt ind i Sverige for at finde julesne.

Ifølge prognosen vil der 24. december ligge sne i store dele af Sydsverige og helt ned til det nordligste Skåne.

Fra Helsingør vil der i så fald blot være 80 kilometer til den hvide jul og fra Læsø blot 70 kilometer.

Seneste prognoses bud på snedække 24. december klokken 19.

Prognoser har lille chance for snevejr juleaften

Graver vi lidt dybere i prognosens usikkerhed, så vil man i København højst sandsynligt holde jul ved temperaturer på fire grader, men prognosen dækker over et stort temperaturspænd fra -3,8 grader som det koldeste til langt fra juleagtige 8,5 grader som det varmeste.

Den samme usikkerhedsvurdering af prognosen viser også, at der er bedst chance for lokal hvid jul i Nordjylland, hvor der er hele 20 procent chance for, at der falder sne 24. december. For København er dette tal 15 procent, mens det for Sønderjylland er nede på under fem procent.

Den hvide jul i Danmark har én ting tilfælles

På trods af muligheden for, at der rent faktisk falder sne juleaften, er der lang vej til en landsdækkende hvid jul.

Med undtagelse af en af de ni gange, vi har haft landsdækkende hvid jul siden 1900, har den hvide jul haft én ting til fælles. Julesneen var allerede faldet inden 24. december. Kun i 1915 blev den hvide jul først 'reddet' på selve dagen.

Snestorm juleaften i Nexø 24. december 2010.

Sidst vi havde landsdækkende hvid jul, faldt den første sne allerede i november, og noget af den lå helt frem til jul. Det var i 2010, hvor der 16. december faldt mere sne i landet, og så ramte en snestorm store dele af landet lillejuleaftensdag, og på Bornholm, Sydsjælland og Lolland/Falster fortsatte den juleaften.

Flere steder lå der over en meter sne juleaften, og den nederste del af sneen var flere steder allerede faldet sidst i november - eller omkring 16. december.

Sidste år havde vi en lokalt hvid jul med sne i Nordjylland og i Nordsjælland.

Sådan har julevejret været

 1. 2018

  1. Julevejret 2018

   Lokal hvid jul ved Olsker på Bornholm, juleaftensdag 2018.

   For første gang i seks år var julen lokalt hvid.

   I lidt mindre end 20 procent af landet lå der juleaften sne.

   I Nordjylland, Nordsjælland og på Bornholm kunne de fejre hvid jul, mens julen i resten af landet var grøn.

 2. 2017

  1. Julevejret 2017

   Sådan så det ud juleaften 2017.

   I 2017 fik vi for femte år i træk grøn jul.

   Det var skyet, nogle steder småregn i luften, vinden blæste hårdt fra vest, og temperaturerne lå juleaftensdag mellem seks og ni graders varme.

 3. 2016

  1. Julevejret 2016

   Lidt hvidt i nedbøren var der juleaftensdag 2016. Men kun som hagl.

   Med temperaturer på mellem fem og otte graders varme fik vi igen en landsdækkende grøn jul, og der var der igen langt til sneen juleaftensdag 2016.

   I modsætning til de tre foregående år var der dog lidt hvidt i nedbøren rundt omkring i landet.

   Ustabil luft blæste fra nordvest ind over Danmark, hvilket gav anledning til en del byger, som stedvis var med hagl. Desuden blev der flere steder set imponerende regnbuer og byger med mammatusskyer.

 4. 2015

  1. Julevejret 2015

   Juleaftensdag 2015.... Blev igen mild.

   Vanen tro blev julevejret i 2015 også en mild fornøjelse, og julen blev igen grøn. 
   Generelt var vejret gråt, diset og med finregn hist og her - men især i den østlige del af landet var der også plads til enkelte solstrejf.

   Det var også særdeles mildt, og i Vamdrup i Jylland blev temperaturen målt til 10,7 graders varme.

 5. 2014

  1. Julevejret 2014

   Julen 2014 blev heller ikke hvid. Men det var tæt på, og ligesom i 2012 endte det med en julegyser.

   Kold luft skulle ifølge prognoserne slå ned over landet sent juleaftensdag, så timingen var afgørende for, om julen kunne nå at blive hvid.

   I Nordvestjylland fik de sent juleaften sne, og julemorgen stod mange op til snedækkede overflader og frostvejr i den nord- og østlige del af landet.

   Sneen kom dog 12 timer for sent til at give os en lokal hvid jul.

 6. 2013

  1. Julevejret 2013

   I 2013 gik det helt galt, og julen blev igen grøn. Temperaturerne lå juleaftensdag på mellem otte og ti graders varme flere steder, samtidig med det blæste med op til kuling fra vest og sydvest.

   December endte også med en middeltemperatur på 5,3 grader og blev dermed den næstvarmeste i dansk vejrhistorie.

 7. 2012

  1. Julevejret 2012

   Da december 2012 blev temmelig kold, var spændingen om julevejret intakt indtil lillejuleaftensdag. Netop 23. december ramte en snestorm landet, men den efterfulgtes af mild luft med temperaturer på mellem tre og fem graders varme, der hurtigt smeltede den nyfalnde sne - de fleste steder i landet. 

   Det betød, at der flere steder endnu lå sne juleaftensdag, og man derfor oplevede lokal hvid jul flere steder - omend sneen var sjappet og våd. Men en landsdækkende hvid jul blev det ikke til.

 8. 2011

  1. Julevejret 2011

   Så gik den ikke længere - julevejret 2011 blev igen mildt, blæsende og med en del sol juleaftensdag, og julen blev derfor landsdækkende grøn.

   December måned generelt blev også meget varm og desuden med en hel del regn.

 9. 2010

  1. Julevejret 2010

   For andet år i træk blev det til en landsdækkende hvid jul. Det er aldrig før sket i dansk vejrhistorie. Hele landet var dækket af sne, og mange steder lå der over 20 centimeter knirkende sne.

   December måned blev desuden isnende kold - den næstkoldeste registreret med en middeltemperatur på -3,9 grader og kun 0,1 grader fra rekorden i 1981. Med talrige snevejr og nætter med temperaturer ned til 23 graders frost blev december - og julevejret 2010 - noget af det bedste, man kunne forestille sig.

   I dagene efter jul blev Bornholm begravet i ekstreme mængder sne - officielt lå der i juledagene140 cm sne på jorden med driver i over 5 meters højde.

 10. 2009

  1. Julevejret 2009

   Så lykkedes det endelig! Efter 14 år med grøn jul eller lokal hvid jul blev julen 2009 landsdækkende hvid.

   Juleaftensdag var temperaturerne omkring frysepunktet med nedbør i luften. Den faldt som både regn, slud og sne, mens der lå omkring ti centimeter sne mange steder i landet.

   Det kolde vejr holdt ved, og både januar og februar blev væsentligt koldere end normalt.

 11. 2008

  1. Julevejret 2008

   Julevejret i 2008 blev generelt også en mild omgang, og julen blev landsdækkende grøn. I løbet af juledagene blev det dog gradvist koldere med nattefrost - men ikke med megen sne.

 12. 2007

  1. Julevejret 2007

   Ligesom de to foregående år blev julevejret igen mildt og julen grøn. Generelt lå temperaturerne mellem tre og seks grader, og det var gråt med finregn. Som det ses på billedet, var der juleaftensdag mulighed for at plukke æbler fra haven.

 13. 2006

  1. Julevejret 2006

   Det blev den varmeste december målt i dansk vejrhistorie med hele 7,0 grader i gennemsnit. Også juleaftensdag var præget af det særdeles milde vejr. Temperaturerne i december havde været så høje, at man flere steder kunne opleve kirsebærtræer blomstre juleaftensdag.

 14. 2005

  1. Julevejret 2005

   Julen i 2005 blev som så mange andre heller ikke hvid. Selve juleaftensdag var det mildt med temperaturer lidt over fem grader, samtidig med at det var tørt og gråt.

   I juledagene slog vejret dog om, og fra 2. juledag var der snebyger flere steder. Vintervejret kulminerede 29. december med en relativ kraftig snestorm til store dele af landet.