Vejr

Tørke udtørrer Afrikas største vandfald

Der er næsten ikke noget vand tilbage i Afrikas største vandfald, Victoria Falls.

En af de største turistattraktioner i det sydlige Afrika, vandfaldene Victoria Falls på grænsen mellem Zambia og Zimbabwe, mangler vand - rigtig meget vand.

Victoria-vandfaldene er Afrikas største vandfald målt på vandgennemstrømning, og normalt strømmer hele 1,09 millioner liter vand per sekund gennem vandfaldene.

Ikke desto mindre har en usædvanlig langvarig og intens tørke reduceret vandmængden, der strømmer gennem vandfaldene, meget markant.

Derfor er de ellers så imponerende vandfald blevet omdannet til et næsten tørlagt område, hvor kun lidt vand falder ud over den op til 108 meter høje klippekant.

Vandmangel har medført strømafbrydelser - laveste vandgennemstrømning i 24 år

Mange områder i de tørkeramte områder er stærkt afhængige af vandkraft, og derfor er flere områder i Zimbabwe og Zambia efterladt uden strøm som følge af den alvorlige vandmangel.

Victoria-vandfaldene ved normal vandgennemstrømning (øverst) og under den nuværende, intense tørke (nederst).

Ifølge data fra Zambezi River Authority er vandgennemstrømningen den laveste siden 1995 og langt under den normale vandstand.

Kan være relateret til klimaændringer

Selvom det er overordentligt vigtigt at understrege, at en tørke i sig selv ikke kan relateres til klimaændringer, viser klimamodeller, at tørker i netop de ramte områder vil opstå oftere i fremtidens klima.

Derfor er det noget, man skal vænne sig til, lyder det fra Harald Kling, der er hydrolog hos ingeniørfirmaet Poyry.

- Klimaændringer er noget, der sker over årtier, og ikke i løbet af et enkelt år. Derfor er det altid problematisk at konkludere, at en enkelt hændelse kan tilskrives klimaændringer - især fordi tørker altid har fundet sted. Men hvis sådanne tørker finder sted oftere og oftere, er det mere sandsynligt, at klimaændringerne spiller en rolle, siger han til The Guardian.

Normalt går der flere år mellem tørker i Zambezi-området i Afrika, og derfor overrasker det Harald Kling, at de nu opstår oftere.

- Det overraskende er, at tørker optræder oftere, siger Harald Kling.

Det er kun tre år siden, at området sidst blev ramt af en slem tørke - og i forbindelse med det varme og tørre vejr nu, fordamper der hele 437.000 liter vand fra Zambezi-floden hvert sekund.