Vejr

Supertyfon slår ny meteorologisk rekord

Supertyfonen Kammuri kort før landgang i Filippinerne Satellitbillede / NOAA

Toppen af tyfonen gik så højt op i atmosfæren, at der er målt de koldeste skyer nogensinde i en tyfon.

Supertyfonen Kammuri var en kategori-4-orkan kort før landgang i Filippinerne mandag med meget voldsomme vinde, enorme regnmængder og stormflod som følge.

Derfor frygter man konsekvenserne af tyfoner som Kammuri. Men det ser ud til, at man er sluppet nådigt i et land, hvor mange omkommer, når tyfoner passerer.

Ti mennesker foreløbig bekræftet omkommet, hvilket er langt færre end ved tidligere supertyfoners passager. For eksempel dræbte tyfonen Manghut 127 mennesker i september 2018, og Haiyan havde et dødstal på over 6300 i 2013.

Oversvømmelser efter Kammuri i Filippinerne 3. december 2019

Kammuri har forladt Filippinerne og er nu nedjusteret til en tropisk storm. Der er stadig risiko for jordskred på grund af de store regnmængder, og dødstallet kan stadig stige, men de værste konsekvenser af Kammuri er overstået.

Satte ny rekord

Tyfoner er desværre meget dødbringende, men meteorologisk set også meget fascinerende. De dækker store geografiske områder og er meget høje. Det er heldigvis her, Kammuri slår nye rekorder.

Redningsarbejdere leder efter overlevende efter jordskred som følge af Supertyfon Mangkhut i september 2018.

Mens Kammuri udviklede sig øst for Filippinerne, voksede skyerne så højt op i atmosfæren, at temperaturen i toppen af skyerne nåede ned under minus 100 grader.

Målinger af temperaturen i skytoppen kan gøres ved hjælp af infrarøde satellitbilleder. Helt præcist målte man -109,4 grader 30. november, mens Kammuri stadig var en kategori-1-orkan. Det er 7,2 grader koldere end den tidligere rekordindehaver Hilda i 1990 nær Australien.

Rammes ofte af tyfoner

Tropiske orkaner dannes af voldsomme tordenceller, men voldsomme tordenbyger udenfor tropiske orkaner kan også få meget kolde skytoppe.

I 2008 måltes der skytoptemperatur på minus 102,9 grader i en voldsom tordenbyge over det nordlige Australien.

Filippinerne er ekstremt udsat for tyfoner. Landet består af 7000 øer, som er placeret i en nord-syd linje på 1500 kilometer i det bælte, hvor tyfoner bevæger sig fra øst mod vest.