Vejr

For 20 år siden blev Danmark ramt af orkanen, vi aldrig glemmer

Alle, der oplevede den, husker den dag, Danmark blev ramt af århundredets orkan.

Det var en fredag aften 3. december 1999 – for præcis 20 år siden – da en voldsom orkan ramte Danmark.

Orkanen fejede hen over den sydlige del af landet på en aften. I dag den står for de, der oplevede den, som en af de begivenheder, hvor man kan huske, hvor man var, og hvad man lavede.

Sidst Danmark blevet ramt af en orkan var i 1981, og den var langt fra så kraftig, som den, der 3. december 1999 var på vej mod Danmark.

Decemberorkanen blæste gavlen ud på lade ved Ringsted.

Så da ordet "orkan" lød i vejrudsigterne, har de fleste sikkert ikke haft en anelse om, hvad der få timer senere skulle ramme Danmark.

Decemberorkanen er blevet et begreb

De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er en af de mest voldsomme og omfattende i nyere dansk vejrhistorie.

I alt ødelagde orkanen på få timer værdier for omkring 13 milliarder kroner, den kvæstede 800 mennesker og kostede seks mennesker livet.

Siden er orkanen 3. december 1999 blevet et begreb, og med sine vindstød langt over grænsen for orkan - selv langt inde i landet - har den virkelig noget at have det i.

Orkan fejede ind over den sydlige del af landet

Allerede i løbet af eftermiddagen nåede vindstødene orkanstyrke på 32,6 meter per sekund flere steder langs den sydlige del af Jyllands Vestkyst, mens et kraftigt lavtryk fra vest passerede hen over Danmark.

Væltet lastbil på Lillebæltsbroen under decemberorkanen.

Vinden fortsatte med at tiltage indtil først på aftenen, så der på Rømø mellem klokken 16 og 19 blev målt middelvinde på 41 meter per sekund - tal, der senere blev nedjusteret af DMI til 38 meter per sekund. Vindstødene på øen nåede hele 51 meter per sekund, inden vindmåleren på den stormomsuste vadehavsø blæste omkuld.

Orkanen fortsatte herfra ind over Jylland, og den ramte efterfølgende hele den sydlige halvdel af landet.

Mange træer væltede under decemberorkanen.

I Sønderjylland blev der klokken 19 i Skrydstrup ved Vojens målt vindstød på 47 meter per sekund, mens det blæste næsten ligeså meget på Møn nogle timer senere, hvor der var vindstød på 42 meter per sekund.

Orkanen ramte også hovedstadsområdet. I Københavns Lufthavn i Kastrup nåede middelvinden klokken 22 en hastighed på 33 meter per sekund, mens vindstødene nåede 43 meter per sekund.

Decemberorkanen ramte således et stort område hen over den sydlige del af landet.

Efter decemberorkanen på Fyn.

Enorme ødelæggelser

På ganske få timer blev hundredevis af bygninger ødelagt, og dagen efter orkanen modtog Falck mellem 6000 og 7000 opkald om stormskader.

Samtidig væltede hele skovområder under orkanen, hvor især grantræer knækkede som tændstikker.

I alt væltede 3,6 millioner kubikmeter træ under decemberorkanen. Værst ramt blev Sønderjylland, hvor der alene væltede mere end 2,5 millioner kubikmeter træ.

Sådan så mange skove ud efter orkanen den 3. december 1999.

Stormflod i Vadehavet - var tæt på stor katastrofe

Orkanen, der blæste fra vest ind over Danmark, sendte store mængder vand ind gennem Nordsøen, hvilket gav stormflod i Vadehavet.

Ved Ribe blev vandstanden klokken 17.15 målt til 5,12 meter over dagligt vande, hvorefter måleren gik i stykker.

Havnekiosken på Rømø under vand den 3. december 1999.

Til alt held kulminerede orkanen og stormfloden, mens der var ebbe (lavvande, red.) i Vadehavet.

Var orkanen indtruffet ved højvande, havde vandstanden været en meter højere - med uoverskuelige konsekvenser til følge.

En vandstand på 5,12 meter over dagligt vand bliver betegnet som en hændelse, der kun forekommer én gang på lidt under 200 år.

Juvrediget på det nordlige Rømø blev gennembrudt under orkanen, og adskillige får druknede, mens dæmningen til Rømø blev delvist ødelagt. På Mandø måtte befolkningen evakueres, mens diget ved Vester Vedsted syd for Ribe var få centimeter fra at blive gennembrudt, og stumper af ødelagt bygningsværk fra Mandø skyllede ind over diget med bølgeslaget. Også Esbjerg Havn blev oversvømmet.

Orkanlavtryk var en dobbelt atmosfærisk bombe

Orkanen kom i forbindelse med et voldsomt lavtryk, der passerede tværs hen over landet.

Lavtrykket udviklede sig voldsomt, mens det bevægede sig ind gennem Nordsøen, og i løbet af 3. december bevægede det sig frem til Thyborøn og videre derfra til Anholt og Sverige med et tryk i centeret på 951 hPa.

Satellitbillede af decemberorkanen - taget klokken 17.15 den 3. december 1999.

Lavtrykket udviklede sig ekstremt voldsomt, og på vejen mod Danmark faldt lufttrykket i lavtrykket med hele 48 hektoPascal på 24 timer. Når lufttrykket falder med 24 hektoPascal på 24 timer, betegnes det som en atmosfærisk bombe.

Orkanlavtrykket, der passerede Danmark om aftenen 3. december var således det, der betegnes som en dobbelt atmosfærisk bombe.